Potvrzeno: TOP 09 navrhne na ministerstvo práce exsenátorku Müllerovou

Praha - Do křesla odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka s největší pravděpodobností usedne bývalá senátorka Ludmila Müllerová (oba TOP 09). Právě ji totiž navrhne šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg předsedovi vlády. Müllerová už dříve potvrdila, že nabídku na vedení ministerstva konzultovala se samotným Drábkem. O možnosti, že Müllerová stane v čele ministerstva, se v médiích spekulovalo už od počátku měsíce. Už jednou přitom resort mohla vést. „Šanci jsem měla před dvěma lety, po velmi zralé úvaze jsem to odmítla,“ uvedla Müllerová počátkem října.

Schwarzenberg po jednání výkonného výboru zmínil, že v obtížné situaci ministerstva byla Müllerová správným kandidátem především kvůli tomu, že dobře zná prostředí resortu. „Byla před 10 lety náměstkyní na ministertvu. Od té doby, kdy není v Senátu, pracovala taktéž na ministerstvu. Zná ten barák opravdu důkladně,“ řekl šéf TOP 09.

Müllerová podle něho projevila svým rozhodnutím i velkou odvahu v době, kdy není o budoucnosti vlády zcela jasno. „Já to považuji za osobní oběť, poněvadž vstoupit na tento post, aniž bych neměl nejmenšího ponětí, jak dlouho tam budu, to vyžaduje jistou kuráž,“ dodal ministr zahraničí.

Petr Nečas, premiér:

„Pokud bude paní Ludmila Müllerová navržena jako oficiální kandidátka na tento post, v blízké době se s ní sejdu, abych se seznámil s její představou o fungování resortu. Poté rozhodnu o jejím případném jmenování.“

Pokud se s návrhem ztotožní i premiér Petr Nečas, navrhne ji ke jmenování prezidentovi. Osmapadesátiletá Müllerová nyní pracuje jako Drábkova poradkyně. Od roku 1991 byla členkou KDU-ČSL, od roku 2009 je v TOP 09. Jaromír Drábek oznámil odchod z čela resortu počátkem měsíce, rozhodl se tak kvůli obvinění svého prvního náměstka Vladimíra Šišky z podplácení.

Ludmila Müllerová
Zdroj: ČT24

Pravděpodobně nová ministryně bude podle svých slov chtít na práci Drábka navázat. Jako jeho dosavadní poradkyně má prý o současném stavu změn zákonů dobrý přehled, přesto chce zatím vyčkat, jak se k její nominaci postaví premiér Nečas. Kdo případně nastoupí do funkce 1. náměstka, zatím nesdělila - s výběrem prý ale nepůjde daleko. „Je poměrně pravděpodobné, že tak jak znám situaci na ministerstvu, s největší pravděpodobností bych sáhla do rezerv, které tam jsou,“ komentovala obsazení svého náměstka.

„Jsme uprostřed období, které přineslo poměrně velké změny a ráda bych v těch změnách pokračovala,“ řekla Müllerová. Připomněla návrhy zákonů, o nichž bude třeba jednat ve Sněmovně i Senátu. Uvedla, že bez přehlasování prezidentského veta nebude rozumné spustit důchodovou reformu.

Problémů na MPSV, „ať už skutečně či uměle vytvořených“, je podle Müllerové mnoho. Připomněla, že řadu věcí šetří policie, kontroly chce provádět Nejvyšší kontrolní úřad. „Já se kontrolám a auditům bránit nehodlám,“ uvedla budoucí ministryně s tím, že z kontrol pak musí být vyvozena příslušná odpovědnost.

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Zdroj: ČT24

V roce 2000 poslankyně Müllerová čelila obvinění, že se v roce 1995 jako ekonomická náměstkyně společnosti Brumeda pokusila o krácení daně. Müllerová nejprve sama požádala sněmovnu o zbavení imunity, pak ale po nahlédnutí do spisu ponechala na zvážení poslanců, zda „důkazy nepodložená“ žádost Úřadu vyšetřování je pro to dostatečným podkladem. Sněmovna ji imunity zbavit odmítla.

Ludmila Müllerová:

„V životě každého z nás jsou zákoutí, o kterých neradi mluvíme. Došlo k tomu v roce 2000, kdy byla sněmovna požádána o zbavení mé poslanecké imunity. Mandátový a imunitní výbor tehdy zkonstatoval, že ani na jednom dokladu, který by měl zakládat moji účast na této akci, nebyl můj podpis.“

Vizitka Ludmily Müllerové

Datum a místo narození: 27. září 1954 v Lanškrouně

Vzdělání: Provozně ekonomická fakulta Vysoké školy zemědělské v Brně

Kariéra: Pracovala v administrativních a ekonomických profesích v JZD Horní Čermná, Východočeských papírnách Lanškroun a Státním statku Bruntál (1976– 1991); soukromě podnikala v oblasti ekonomiky a účetnictví (1991– 1994); pracovala v ekonomických funkcích v nemocnici v Bruntále (1994– 1998); poslankyně (1998– 2002; zvolena za KDU-ČSL); náměstkyně ministra práce a sociálních věcí odpovědná za oblast sociální politiky, sociálních služeb a rodinné politiky (2002– 2004); senátorka za obvod číslo 46 - Ústí nad Orlicí (2004– 2010; zvolena za KDU-ČSL).

Členství a funkce v politických stranách: Od roku 1991 byla členkou Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové (KDU-ČSL), byla mimo jiné místopředsedkyní této strany a místopředsedkyní senátorského klubu KDU-ČSL; v roce 2009 se podílela na založení TOP 09.

Ostatní: V minulosti byla místostarostkou a členkou Rady městyse Dolní Čermná. V senátních volbách na podzim 2010 neobhájila křeslo v horní parlamentní komoře. Skončila již v prvním kole se ziskem 18,29 procenta hlasů.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) by příchod další ženy do vlády osobně uvítala. „Myslím, že každá žena ve vládě atmosféru zklidní a zpříjemní. Má již politické zkušenosti ze Senátu a každá politická zkušenost je vždy dobrou průpravou, ať už do vlády, nebo jiné funkce,“ uvedla. Sociální demokraté naopak vyjádřili pochybnosti, zda se Müllerová může osvědčit za současné situace. „Víme, že pracovala v této oblasti, ale nevíme, jestli splní dobře funkci krizového manažera,“ řekl Lubomír Zaorálek (ČSSD).