Zákon o střetu zájmů koalici nezboří, prohloubil však příkop mezi Babišem a Sobotkou

Andrej Babiš: Kdybych rezignoval, všem by se to líbilo. Takovou radost jim neudělám (zdroj: ČT24)

Poté, co poslanci přehlasovali prezidentské veto zákona o střetu zájmů, zazněla od vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše ostrá slova vůči jeho koaličním partnerům, kteří prosazení zákona přezdívaného „lex Babiš“ umožnili. Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky však bylo třeba se Babišovým střetem zájmů zabývat. Z Babišových i Sobotkových slov vyznělo, že koaliční spolupráce bude pokračovat.

Ačkoli je tzv. „lex Babiš“ – jak sám Andrej Babiš normu nazývá – velkou překážkou ve vztazích koaličních stran, vládu nejspíše předčasně nerozloží. „My určitě dovládneme. Pro mě to bude psychicky náročné,“ řekl Babiš.

 Podobně se vyjádřil i Bohuslav Sobotka. Přes velmi ostrá vyjádření poslanců ANO i předsedy hnutí na adresu politiků ČSSD včetně Sobotky samotného chce premiér, aby se Babiš dále soustředil „na plnění vládního programu a zajištění fungování ministerstva financí“.

Zákon, který Andreji Babišovi znemožní vlastnit média, dokud bude činný v politice, a současně omezí činnost Agrofertu, pakliže jeho vlastník zůstane ministrem, prošel nejdelší možnou legislativní cestou. Poté, co poslanci přijali pozměňovací návrhy, které zaměřily původní vládní novelu výrazně proti Babišovi, se zákon ještě vrátil ze Senátu a nakonec ho vetoval prezident. Přesto začne platit.

Zákon o střetu zájmů bude mít dohru u Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Babiš hovoří o podrazu, Sobotka o řešení problému

Andrej Babiš hovoří o „podrazu“, je přesvědčen, že za vznikem pozměňovacích návrhů stojí společně premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Poslance, kteří návrhy skutečně předložili, prohlásil Babiš za „loutky“. Kalousek poté prohlásil Babišova slova za „autopsychoanalýzu nebo velmi nedůstojné kňučení“.

Andrej Babiš se ale ostře vymezil především vůči sociálním demokratům a jejich předsedovi. „Jsem šokován z přístupu sociální demokracie a pana premiéra. Pan premiér dnes říká, že politik nemá vlastnit firmy a média… Mohu souhlasit s tím, že by tam měla být pravidla. Ale vždyť se mnou v říjnu 2013 vyjednával o koalici,“ řekl Babiš bezprostředně po konečném schválení zákona. 

Bohuslav Sobotka odmítl, že by ČSSD s problémem náhle vyrukovala. „Koalici s ANO jsme nevytvářeli proto, abychom kryli střet zájmů miliardáře Babiše,“ sdělil premiér. Babišovo působení v politice, zatímco zůstává majitelem Agrofertu, však považuje za problém.

„Je potřeba ho řešit a novela zákona o střetu zájmů jde správnou cestou. Předseda ANO Babiš by měl přestat zatěžovat koalici svými problémy se střetem zájmů, za ty opravdu ČSSD nemůže,“ dodal Sobotka. Jeho místopředseda Milan Chovanec potom odmítl, že by byl zákon zaměřen výhradně proti Babišovi. Dodal, že ho reakce šéfa ANO mrzí.

Bohuslav Sobotka při hlasování o zákonu o střetu zájmů
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Babiš se ještě nerozhodl, co udělá s Agrofertem

Jak se Andrej Babiš nyní zachová, ještě sám neví. Odmítl, že by odešel z vlády, aby si mohl ponechat Agrofert a tomu zůstaly všechny dotace. Alternativou pak je prodej či převedení Agrofertu nebo ponechání současné situace s tím, že by ministrova firma neměla nárok na dotace. Ačkoli se dosud hovořilo pouze o nenárokových dotacích, Babiš tvrdí, že by šlo i o ztrátu evropských zemědělských dotací. „Podle našich analýz se to týká i nárokových dotací,“ míní.

Současně však podotkl, že by Agrofert přežil i bez dotací. Případný prodej považuje za velmi obtížný a nemá jasno v tom, jak by to udělal. „Strukturu jako Agrofert převést nebo prodat je velice složité a nákladné. Nic k tomu neřeknu, protože to ani sám nevím.“