Bušina a dalších 13 lidí jdou za daňové úniky k soudu

Praha – Vrchní státní zastupitelství obžalovalo bývalého investičního náměstka středočeských krajských nemocnic Filipa Bušinu a dalších 13 lidí. Policie skupinu viní z rozsáhlých daňových úniků, praní špinavých peněz a korupce.

Podle dřívějšího policejního vyjádření měli připravit stát o více než 630 milionů korun. Zejména prý skupina zahrnovala do účetnictví fiktivní faktury. Kvůli daňovým únikům i legalizaci výnosů z trestné činnosti pak založila řadu bankovních kont i několik obchodních společností, které měly vysoké příjmy z reklamních služeb. Pro snížení daní pak statutární zástupci firem zakládali do účetnictví faktury od společností, které však nevyvíjely žádnou činnost.

Obvinění podle policie ukládali peníze na řadu účtů, vybírali si je v hotovosti. Jeden z domnělých pachatelů měl údajně také kontakt na vysoko postaveného úředníka daňové správy, který spolu se dvěma kolegy skupině pomáhal. Protikorupční policie kauzu v minulosti označila jako jeden z nejsložitějších případů, který řešila.

Bušina byl spolu s dalšími sedmi lidmi obviněn z daňových úniků nejprve v červnu 2009, rozšíření obvinění přišlo v letech 2010 a 2011. Kvůli kauze rezignoval Bušina na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.