Čekají Nečase krušné časy?

Praha - Jak budou vypadat následující Nečasovy týdny? Dnešní schůze Poslanecké sněmovny předurčí jeho další osud. ODS totiž stojí před zásadním zlomem - čeká ji rozhodnutí o daňových změnách. Navíc se chystá volební kongres ODS a situace uvnitř největší pravicové strany je po uplynulých volbách značně napjatá. Sociální demokraté trvají na tom, aby vláda padla. Podle nich by předčasné sněmovní volby měly být už na jaře.

Začíná ostře sledovaná schůze sněmovny. Poslanci budou hlasovat především o daňovém balíčku, se kterým je spojeno i hlasování o důvěře vládě. A pak také o prezidentském vetu k důchodové reformě. Všechno vyvrcholí příští pátek, kdy v Brně začne volební kongres strany. 

Jak kongres dopadne, záleží především na hlasování poslanců. A na jednání s takzvanými rebely, se kterými se ale Nečas zatím nedohodl. A právě rebelové přitvrzují. „Mám pocit, že pokles preferencí za uplynulých 2,5 roku je tak výrazný, že z toho minimálně to nejvyšší vedení odpovědnost musí vyvodit,“ uvedl Petr Tluchoř. 

Petr Gazdík, TOP 09:

„Jde o to, vyřídit si účty s premiérem. Takzvaní rebelové hlasovali pro stabilizační balíček již několikrát. Projednával se na jaře. Měli dost času protestovat dříve.“

Rebelové zařazují zpátečku

Jeden z rebelů, Boris Šťastný, ale napětí v poslanecké frakci ODS mírní. „Co se bude dít, nevím. Uvidí se na klubu občanských demokratů,“ uvedl včera v Českém rozhlasu. Jak ale poznamenal, nakonec by mohl pro vyšší daně přeci jen hlasovat. „Byť s některými návrhy zásadně nesouhlasím, pokládám je za velmi problematické a příčinu neúspěchu ODS a celé pravice v těchto volbách… byť jsem přesvědčen, že je to špatně, já proti vládě nepůjdu,“ uzavřel Šťastný. 

Kubera: Nikoho lepšího nemáme

Já si myslím, že Nečas neskončí, protože v tuto chvíli nikdo nedokáže vygenerovat nového předsedu,„ řekl v Interview ČT24 senátor Jaroslav Kubera (ODS). “Taky to může být úplně jinak, například že vláda nepadne kvůli ODS, ale kvůli TOP 09,„ dodal. V případě pádu vlády by nový předseda strany zřejmě nemohl s podporou TOP 09 počítat. “Já si těžko umím představit, že s někým, kdo popřel koaliční dohody a zabil na tom vlastního předsedu a společného premiéra, se budeme snažit uzavřít nějaké dohody," řekl Miroslav Kalousek.

Marek Benda, ODS:

"Politika nikdy není o tom, že vyhráváte 10:0. Vždy jde o kompromis. Premiér uznal, že zvyšování DPH je kompromis. ODS dodržuje dohody, které byly uzavřeny v rámci koaličního kompromisu.

Voliči nám odpustí a mnohokrát odpustili koaliční kompromisy, ale co nám neodpustí, je vnitřní rozhádanost. Skupina rebelů byla tou největší ranou, která padla do ODS."

Tři možné scénáře vývoje

V zásadě máme tři scénáře, jak může komplikovaná situace ve sněmovně dopadnout.

  • První scénář: všechno se uklidní, Petr Nečas se dohodne a pojede se dál.
  • Pak je tu scénář číslo dvě: rebelové nechají vládu padnout. Koaliční strany se dohodnou s opozicí a rozpustí současnou sněmovnu. K tomu potřebují ústavní většinu 120 hlasů. Pak mohou být do šedesáti dnů volby. Mluví se o tom, že spojené by mohly být s lednovým výběrem prezidenta.
  • A třetí scénář: vláda sice padne, ovšem prezident jmenuje nového premiéra a ten na obrysech bývalé vládní většiny sestaví nový kabinet. A tento pak povládne až do řádných voleb v roce 2014.

Kubera: Jestli by se něco mělo odložit, tak kongres ODS až po hlasování o balíčku

Premiér Nečas by byl rád, aby se závěrečné hlasování o daňovém balíčku, proti kterému vystupují rebelové ODS, uskutečnilo až po kongresu strany. Podle Kubery by to mělo být naopak. „Jestli by se něco mělo odložit, tak kongres ODS až po hlasování o balíčku… Kdyby to Nečas na kongresu ustál, pak by zůstal předsedou a za 14 dní nebude premiérem. Co to bude znamenat? Svolání dalšího volebního kongresu,“ řekl v Interview ČT24. 

„Co se na kongresu vyřeší? Pro změnu stanov nezbývá žádný prostor, pro hledání vhodných místopředsedů nezbývá prostor, protože by bylo seriózní, aby se kandidáti představili. Razantní odpůrci Petra Nečase samozřejmě opět připravují vnitrostranický puč - odstraňme Petra Nečase a v tu ránu bude mít ODS preference kolem 30 procent - to je samozřejmě nesmysl. Oni nenabízí žádnou variantu. Tak dobrá - Petra Nečase označíme za hlavního viníka, odstraníme ho, a co bude dál?“