Veterináři utratili chov drůbeže v Brodě nad Dyjí napadený ptačí chřipkou

Veterináři během neděle utratili menší chov slepic a perliček společnosti Vinofrukt v Brodě nad Dyjí, celkem asi 140 kusů ptáků. V sobotu se totiž potvrdilo, že v něm uhynula některá zvířata na ptačí chřipku. Stejně jako v Ivančicích a Moravském Krumlově tak vznikne v okolí tří kilometrů ochranné pásmo a v okruhu deseti kilometrů pásmo dozorové s různými omezeními. V sobotu se navíc potvrdilo první ohnisko i ve středních Čechách.

V Brodě nad Dyjí nešlo o tak rozsáhlý zásah, k plošnému utracení všech chovů v ochranném pásmu by veterináři přistoupili až v případě, že by se v blízkosti objevilo další ohnisko.

Tak se tomu stalo v Ivančicích, kde se našla dvě ohniska, a v nedalekém Moravském Krumlově bylo třetí. Navíc v Ivančicích uhynuly zhruba dvě desítky volně žijících labutí.

Po zásahu v Brodě nad Dyjí pak pokračovali veterináři společně s hasiči v plánovaném plošném utrácení chovů v Ivančicích. Během pátku a soboty se jim podařilo utratit chovy až na pár výjimek v Moravském Krumlově v ochranném pásmu.

V pondělí budou následovat Oslavany, uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Jde řádově o stovky kusů, lidé doma chovají obvykle jen deset až dvacet kusů drůbeže. 

Ve Středočeském kraji musí veterináři utratit i pštrosy nebo pávy

Ptačí chřipka se v Česku potvrdila zatím v pěti uzavřených chovech. První tři ohniska se objevila tento týden, dvě v Ivančicích a jedno v Moravském Krumlově. V sobotu přibyl Brod nad Dyjí a Lázně Toušeň ve středočeském okrese Praha-východ

Tam začne likvidace chovu zasaženého ptačí chřipkou v pondělí. Testy potvrdily, že se tam u uhynulé husy pomořanské vyskytl nebezpečný typ viru H5N8. Veterináři budou muset ve středočeské obci utratit přibližně tisíc ptáků různých druhů z jednoho chovu, v neděli je sčítali a je třeba zpracovat přesnou evidenci.

Jde hlavně o husy a slepice. „Pak také zhruba devět pštrosů a několik pávů,“ uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Zlikvidováni by měli být v pondělí v dopoledních hodinách. S utrácením pomohou také hasiči. Utracená zvířata pak odveze kafilerní společnost, řekl novinářům ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný po nedělním jednání Bezpečnostní rady Středočeského kraje. 

Ptačí chřipka se do Česka vrátila po deseti letech. Veterináři očekávali, že se objeví i u nás, protože už se projevila v řadě evropských států včetně našich sousedů.

Virus je na člověka přenositelný jen zcela výjimečně, aktuálně se vyskytuje typ H5N8, u kterého se ještě přenos na žádného savce neprokázal. Nejvíce vnímaví vůči němu jsou vodní a hrabaví ptáci.

  • Podtyp ptačí chřipky H5N8 se poprvé objevil v roce 1983 v Irsku, v současné podobě pak u drůbeže v Číně v roce 2009.
  • V lednu 2014 byl diagnostikován v Jižní Koreji na kachních farmách a u divokých ptáků, následně se objevil i v Japonsku a Číně. V listopadu téhož roku ho zjistili i v Evropě – v Německu, Nizozemsku, Británii a Bulharsku.
  • Typ H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. Známé jsou tři varianty viru H5N8 – liší se například tím, po jak dlouhé době se nemoc u zvířat projeví a kdy uhynou.
  • Ptačí chřipka se v roce 2016 objevila v Německu, Rakousku, Francii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.