Na východě mohou teploty znovu padat k –20 stupňům. Kvůli mrazům už zemřelo šest lidí

Meteorologové opět varují před silnými mrazy, které v noci na pondělí zasáhnou hlavně Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Teploty mohou znovu klesat i pod minus 18 stupňů Celsia. Na silný noční mráz se musejí připravit i lidé na jihu Moravy a na východě Pardubického kraje. Silné mrazy už si v Česku od pátku vyžádaly šest lidských životů.

Velmi studený vzduch se bude v noci na pondělí udržovat ve východní polovině republiky. Teploty budou klesat na Moravě, ve Slezsku a místy i ve východních Čechách pod minus 12 stupňů a na severovýchodě místy i pod minus 18 stupňů Celsia.

Varování před velmi silným nočním mrazem platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj od nedělních 18:00 do pondělních 10:00.

Mrazivé počasí neopustí republiku ani v následujících dnech. „Na východě území se nejnižší noční teploty budou pod minus 12 stupňů pohybovat i v noci na úterý a na středu,“ upozorňují meteorologové. V noci na středu se podle nich silné mrazy vyskytnou pravděpodobně na většině území republiky s výjimkou západních Čech.

Výhled počasí pro nejbližší dny
Zdroj: ČT24

Silné mrazy si v posledních dnech vyžádaly v Česku už šest lidských životů. Během pátku a soboty zemřeli v Praze dva bezdomovci a hlídač parkoviště, v sobotu také našla žena mrtvého cizince v brněnských Tuřanech. V neděli pak lidé našli v Karviné umrzlého bezdomovce na lavičce. Příčinu úmrtí ale ještě musí potvrdit pitva. Zatím poslední případ řešili záchranáři v neděli dopoledne v Kyjích.  

Kvůli smogu musí některé podniky omezit výrobu

Vedle mrazů ztěžuje život obyvatelům Moravskoslezského kraje také špatné ovzduší. Už od soboty platí v kraji smogová situace a v neděli po poledni vyhlásili meteorologové stupeň regulace, některé průmyslové podniky tak musí omezit výrobu.  

Povolené limity pro koncentrace polétavého prachu v ovzduší jsou překročeny na všech stanicích. Nejvíce ve Věřňovicích na Karvinsku, kde odpoledne meteorologové naměřili hodnotu 185 mikrogramů na metr krychlový, povolený limit je přitom jen 50 mikrogramů.

Řidiči by i nadále měli zůstat opatrní

Teploty zůstanou během neděle pod bodem mrazu a na některých silnicích zůstává ležet sníh. Řidiči by proto nadále měli zůstat obezřetní. Ráno a dopoledne ležely i na některých dálnicích zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na vozovkách nižších tříd pak ležela vrstva ujetého nebo zledovatělého sněhu.  

Úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která patří k hlavním tahům na Slovensko, zůstává uzavřen pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem.