Zlepšíme hospicům podmínky, navrhuje ministr Ludvík

Ministerstvo připraví novelu o hospicové péči (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví připraví novelu zákona o zdravotních službách a prováděcí vyhlášky, které by mělo mimo jiné zlepšit financování hospicové péče. Po setkání se zástupci poskytovatelů této péče to řekl ministr Miloslav Ludvík (ČSSD). Změny chce ministerstvo prosadit ještě před koncem volebního období, požádá proto prý o zrychlení legislativního procesu.

Je to po dvaceti letech poprvé, co jsme se setkali s vrcholnými představiteli rezortu s vysokou mírou vstřícnosti a porozumění k tomuto citlivému tématu.
Robert Huneš
prezident Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní

Ministerstvo v budoucnu plánuje i samostatný zákon o dlouhodobé a paliativní péči. Kvůli tomu na ministerstvu vznikne pracovní skupina, která se zákonu bude věnovat. Nová norma by se ale do konce volebního období nestihla. Velkým zastáncem hospiců je prezident Miloš Zeman, který si také samostatný zákon přeje.

„Vedli jsme dlouhou debatu, jestli je lepší, abychom připravili velký zákon, nebo půjdeme cestou legislativních změn některých právních norem, což by znamenalo, že bychom se v letošním roce mohli dobrat poměrně dobrých výsledků,“ zprostředkoval obsah setkání ministr Ludvík.

S poskytovateli hospicové péče se shodl na tom, že ministerstvo se nyní zaměří na legislativní změny, jejichž prosazení by se mohlo do podzimních voleb stihnout. „Nyní dáváme přednost tomu, aby bylo v českém právním řádu ukotveno a finančně podpořeno, co jsou hospice a paliativní péče a jakým způsobem budou placeny,“ uvedl ministr.

Ideál je kolem 80 mobilních týmů v Česku

Konkrétní návrhy možných legislativních změn k němu přinesli zástupci asociace poskytovatelů hospicové péče. Její předseda Robert Huneš přístup ministerstva ocenil. Podle něj je potřeba, aby byla plošně zajištěna domácí nebo též mobilní hospicová péče.

Události ČT: Hospice zkvalitňují dožití, ministr chce zlepšit jejich pozici (zdroj: ČT24)

Ta nyní funguje především ve velkých městech, navíc není hrazena ze zdravotního pojištění. Její financování by mohlo být zajištěno od roku 2018 na základě výsledků běžícího pilotního projektu. „Ideální stav pro působení domácích hospiců by byl jeden mobilní hospic na jeden okres, tedy asi 80 až 90 týmů v ČR,“ řekl Huneš.