Veterináři začali s utrácením drůbeže do tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky

Na jihu Moravy začala plošná likvidace drůbeže kvůli ptačí chřipce, pomáhá s ní i armáda. Stát chovatele odškodní, většinou dostanou stovky korun za kus drůbeže. Zatím se chřipka objevila na třech místech na jižní Moravě, ale veterináři prověřují možný výskyt i v dalších regionech v zemi. Tato nemoc zabíjí hlavně ptáky.

Utrácení drůbeže, ale například i holubů nebo bažantů, začalo v pátek odpoledne. V ochranném pásmu jde o 1100 zvířat. Větší komerční chov je pouze jeden chov s několika tisíci kachen. „V oblastech se neustále objevují nová hlášení o úhynu,“ vysvětlil ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád důvod, proč se k plošnému utrácení veterináři nakonec rozhodli.

„Utrácení bude provádět naše pohotovostní středisko, a to jak z Brna, tak z Hradce Králové,“ dodal Semerád. Se zabíjením zvířat pomůžou i vojáci. Drůbež se bude utrácet v malých chovech injekčně, ve větších pak za použití CO2 v malých i velkých kontejnerech.

Chovatelé dostanou za zlikvidovaná zvířata odškodnění od státu. Exotičtí ptáci, například papoušci, se utrácet nebudou, pokud chovatelé požádají o výjimku. Ministerstvo zemědělství má pro nákazovou situaci letos připraveno 31,3 milionu korun. Pokud bude třeba více peněz, požádá o navýšení rozpočtu, protože jde o výdaje plynoucí z veterinárního zákona.

Události ČT: Na Moravě začalo vybíjení drůbeže kvůli ptačí chřipce (zdroj: ČT24)

Chovatelé musí zažádat o náhradu do šesti týdnů od porážky drůbeže. Za krůtu z rozmnožovacího chovu by mohli dostat přibližně 1100 korun, za nosnou slepici stokorunu, za pštrosa 14 000. Vyplývá to z odhadu ve sčítacím listě, který poskytlo ministerstvo zemědělství. Finální odškodnění se ale bude určovat až podle statistik cen za jatečnou drůbež, které byly v letošním lednu.

Lidé hlásí uhynulé ptáky i z dalších krajů

V Česku jsou zatím potvrzena tři ohniska ptačí chřipky - v Ivančicích, Moravském Krumlově a v ivančické části Letkovice. Veterináři ale dostávají hlášení o úhynu ptáků i ze středních Čech, Zlínského a Jihočeského kraje. Z Říčan u Prahy například chovatel nahlásil úhyn pěti z 15 chovaných slepic. V ostatních případech jde o volně žijící ptáky. 

Studio ČT24: Veterináři začali s vybíjením chovů na Moravě (zdroj: ČT24)

Veterináři nyní podněty prověřují. Výsledky by měly být v pondělí. „Uhodily kruté mrazy, bude zvýšený úhyn volně žijících ptáků,“ poznamenal ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Petr Šatrán. Obyvatelé by si tak podle něj měli rozmyslet, zda budou každého uhynulého volně žijící ptáka hlásit. „Máme omezené kapacity,“ dodal. Veterinární lékaři se ale budou snažit prověřit co nejvíce případů.

Ptačí chřipka trápí celou Evropu

Ptačí chřipka se do Česka dostala zhruba po deseti letech, je i ve většině evropských států. V posledních měsících se vyskytla mimo jiné na farmách v Británii, Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku nebo v Chorvatsku. Koncem loňského roku také výskyt této nemoci ohlásilo Slovensko, Bulharsko nebo Irsko.