Česká policie zmírní bezpečnostní opatření po útoku v Berlíně. Pohlídá ale pravoslavné Vánoce

Události: Na většině míst skončila zvýšená bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Ve většině krajů v pátek večer skončila zvýšená bezpečnostní opatření, která byla v České republice zavedena po předvánočním teroristickém útoku v Berlíně. Rozhodlo o tom Policejní prezidium. Zvýšený počet hlídek zůstane o víkendu už jen poblíž takzvaných měkkých cílů, jako jsou obchodní centra nebo letiště. Policie pohlídá i pravoslavné kostely. Zátarasy u náměstí však budou postupně odstraněny. V Česku však dále platí první stupeň ohrožení před terorismem.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodl o posílení bezpečnostních opatření poté, co útočník v Berlíně najel kamionem do vánočního trhu a zabil 12 lidí, mezi nimi i jednu Češku. Od té doby bylo v ulicích až o polovinu více policistů, než bývá běžné.

Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána se od 19 hodin začaly počty policistů snižovat. Vrátí se na úroveň před atentátem, která odpovídá nasazení policistů při prvním stupni ohrožení před terorismem.

„Nad rámec této úrovně bude posílení výkonu služby trvat i v průběhu nastávajícího víkendu na území některých krajských ředitelství policie pouze tam, kde je to ve vztahu ke konkrétním měkkým cílům účelné s ohledem na bezpečnost,“ uvedl Bocán.

„Pozornosti ze strany Policie ČR neujdou ani nastávající pravoslavné křesťanské svátky, kdy policisté na územích, kde jsou například pravoslavné kostely, budou dbát na bezpečný a klidný průběh těchto svátků a akcí s nimi spojených,“ dodal mluvčí policejního prezidia.

Z ulic postupně zmizí betonové zátarasy

Během víkendu se postupně budou z ulic odstraňovat betonové zátarasy z náměstí nebo prostoru před obchodními domy. Nezmizí ale všechny: v Plzni některé zátarasy zůstanou kvůli dopravní situaci. Osvědčily se třeba u Velké synagogy, kde nutí chodce používat přechod.

U plzeňské Velké synagogy zábrany zůstanou
Zdroj: ČT24

Ministr vnitra odhadl náklady na opatření na 30 milionů korun. „Rozpočet ministerstva vnitra na to je připraven, odhaduji, že to bude několik desítek milionů korun, v současné době ten odhad je zhruba třicet milionů korun,“ uvedl Milan Chovanec na konci prosince. Přesné náklady ale policie teprve vyčíslí. 

Posílení hlídek v ulicích kvůli terorismu mělo i další přínos, třeba v Hradci Králové podle statistik mírně klesla drobná kriminalita, hlavně krádeže. Totéž zaznamenala i policie v Plzni: „Tím, že bylo během vánočních svátků v ulicích více policistů, nedošlo k žádnému vážnému narušení veřejného pořádku,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

První stupeň ohrožení před terorismem v zemi platí od loňského března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti. Policii tehdy v ulicích dva měsíce pomáhali také vojáci. Od konce loňského května se o bezpečnostní opatření starají samotní policisté.

Vydáno pod