Volby netradičně - doprovázel je i jarmark nebo zásah policie

Praha – Stylový pirát s papouškem na rameni jako tahoun oslav, voliči v krojích nebo zásah policie. Volby kromě obvyklých scénářů připravují pravidelně i řadu kuriozit a nečekaných situací. Ani druhé kolo senátního hlasování nebylo výjimkou.

V Dolní Lutyni na Karvinsku šli lidé znovu volit senátora po čtyřech letech, i když funkční je šestileté. Může za to změna volebního obvodu číslo 74 Karviná, ke které došlo v souvislosti se změnou počtu obyvatel. Přestože jde o malou obec, nyní má v podstatě dva senátory – jednoho zvoleného v roce 2008, druhého ode dneška.

V Ratiboři na Vsetínsku posílil volební účast jarmark, konaný shodou okolností ve stejný termín. Někdo si proto z místní slavnosti odskočil volit v kroji, jiný s valaškou nebo kloboukem. Dva voliči dokonce dorazili k volební místnosti na koních. Na pořádek při nebývale rušném dni obce dohlížel i místní policista – samozřejmě také v netradiční uniformě.

Ve volební místnosti v pražské Londýnské ulici musela už v pátek po 22. hodině zasahovat policie. Odmítl ji totiž opustiti jeden ze členů volební komise. Odešel proto následně v doprovodu mužů zákona. 

„Chtěl zůstat ve volební místnosti a hlídat, aby prý nedošlo k manipulaci v hlasovacími lístky. To by ale podle zákona neměl. Na místo byli tedy přivoláni policisté, kteří se snažili situaci vyřešit. Pán ale neuposlechnu výzvy, takže ho policisté zajistili,“ uvedla mluvčí. Na místním oddělení Vinohrady pak podal vysvětlení a asi po půl hodině byl propuštěn.

Chyba připravila Svatavu o tisíc voličů

Nebývalou voličskou účast měla ve druhém kole senátních voleb podle prvních výsledků na serveru Volby.cz obec Svatava na Sokolovsku. Jenže účast 45,37 procenta vznikla chybou v zápise, protože při zpracování volebních výsledků se počet voličů z minulého týdne snížil ze 1331 na 335. Jak se ukázalo, při zápisu výsledků voleb zapisovatelka zapomněla na jedničku v počtu voličů.

Senátní volby byly taky v kurzu - a to doslova. Na vítěze druhého kola prosázely tisíce lidí několik milionů korun. Kolik z nich vyhrálo, ale budou sázkové kanceláře vědět až po víkendu.

Netradiční pohled na volby (zdroj: ČT24)