Do Senátu míří řada známých jmen: Okamura, Wagnerová či Veleba

Praha – Senátní lavice obsadí po dnešku řada známých jmen. Uspěl například podnikatel Tomio Okamura, který vzápětí oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta. V Senátu se bude potkávat i s bývalou místopředsedkyní Ústavního soudu (ÚS) Eliškou Wagnerovou, s prezidentem Agrární komory ČR Janem Velebou, horolezcem Leopoldem Sulovským či protikorupčním aktivistou Liborem Michálkem.

„Důvěra voličů pro mne znamená velký signál, že lidé stejně jako já chtějí radikální změny, více přímé demokracie,“ uvedl Okamura, který jako nezávislý uspěl ve volebním obvodě Zlín. Okamura hodlá získat podporu pro kandidaturu na prezidenta i od poslanců a senátorů. Jeho cílem prý není sbírat funkce. „Pro mě jsou funkce a silný mandát prostředkem, jak realizovat své vize pro republiku,“ řekl.

Bývalá místopředsedkyně ÚS Eliška Wagnerová, která kandidovala za Stranu zelených, se stala senátorkou za obvod Brno-město. Někdejší dlouholetá soudkyně věří, že v každodenní politice obstojí. „Už se tak dlouho pohybuji ve veřejném životě, že prostě ty zkušenosti s různými tlaky a nesouhlasy mám. Vím, že je dokážu ustát. V tomto si věřím,“ uvedla Wagnerová. Zatím neví, do jakého klubu či výboru se v Senátu zařadí.

Eliška Wagnerová
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/Lidové noviny

Senátní obvod Chrudim bude v horní sněmovně zastupovat další nezávislý kandidát - prezident Agrární komory Jan Veleba. Po zvolení prohlásil, že voliči dali jasně najevo, že současný styl politiky je překonaný a chtějí něco jiného. „Moje priorita je celkem jasná, bude napřena k venkovu, zemědělství a potravinářství. Volební obvod 44 je pro to jako stvořený, protože tam je silné zemědělství a jeho potenciál se nevyužívá,“ řekl Veleba. Podle něj je nutné v politice také pracovat na návratu slušného chování a morálky.

Jan Veleba
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

V Praze 2 pak uspěl nestraník Libor Michálek. Někdejší šéf Státního fondu životního prostředí upozornil před dvěma lety na údajnou korupci, která v důsledku stála křeslo ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Michálka navrhly společně KDU-ČSL, Strana zelených a Česká pirátská strana. „Je to vítězství, ze kterého mám radost,“ prohlásil Michálek. Do Senátu prý jde prosazovat svůj vlastní program, jehož prioritou je boj proti korupci. „A to nejen ve věci dílčích změn zákona o veřejných zakázkách nebo trestního zákoníku, ale i komplexnější změny, které omezí monopol moci - zákon o financování politických stran, zákon o státní službě a další předpisy, které, byť nepřímo, prostor pro korupci ovlivňují,“ řekl. 

Libor Michálek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Senátorem za Ostravu-město se stal i nestraník kandidující za hnutí Ostravak, horolezec Leopold Sulovský. „Je vidět, že lidi uvěřili, že to jde, že jde porazit velkou parlamentní stranu,“ uvedl první český přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everest. Ke kandidatuře ho prý přemluvilo hnutí Ostravak, za nějž už předloni zasedl v ostravském městském zastupitelstvu. Právě za Ostravu chce Sulovský v Senátu bojovat.

Leopold Sulovský
Zdroj: Plíhal Libor/ISIFA/VLP