Platby státu za pojištěnce porostou o miliardy. Pomohou hradit drahou léčbu

Vláda zvýší státní dotace do zdravotnictví i v příštím roce (zdroj: ČT24)

Vládní koalice zvýší státní dotace do zdravotnictví i v příštím roce. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se podle zjištění České televize dohodl s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) na růstu plateb za státní pojištěnce o tři a půl miliardy korun. Peníze mají jít na účinnější léčbu i na vyšší platy zdravotníků. Částka navíc o stejnou sumu poroste i v dalších letech.

Stát hradí zdravotní péči víc než dvěma milionům starobních důchodců, ale třeba i nezaměstnaným nebo dětem. Celkem jde o šest milionů lidí. Za každého stát loni platil pojišťovnám 870 korun měsíčně.

Od ledna je to o 50 korun víc a suma dál poroste. Příští rok by měla za jednoho pojištěnce dosáhnout na 970 korun. Podle dohody obou ministrů navíc platby státu porostou o tři a půl miliardy ročně i v letech 2019 a 2020.

„Boj byl tuhý, ale výsledkem je přijatelný kompromis pro obě dvě strany,“ řekl po jednání Ludvík. Spokojený nakonec odcházel i ministr financí: „Nechci se jako minulý rok dohadovat o navýšení za státní pojištěnce, takže jsme víceméně došli k nějakému konsensu.“

Státní platby zdravotním pojišťovnám
Zdroj: ČT24

Od roku 2013 do roku 2020 by tak měly vzrůst roční dotace státu pojišťovnám o víc než dvacet miliard. Nemocnice by díky tomu měly mít dost peněz na drahou léčbu a na další růst základních platů zdravotníků o 10 procent.

Lékařská komora je stále nespokojená

Dohodu podporují i koaliční lidovci. „Pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce máme v koaliční smlouvě,“ uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Vláda definitivně rozhodne o zvýšení státních dotací pojišťovnám do konce června.

Podle lékařské komory ale ani tento nárůst českému zdravotnictví na udržení kvality péče nestačí. „Zvyšme platbu za státního pojištěnce o 30 miliard korun, zkvalitněme zdravotní péči, zajistěme její lepší dostupnost pro občany,“ tvrdí prezident komory Milan Kubek.

ODS s tím ale nesouhlasí. Podle poslance a zdravotnického experta strany Bohuslava Svobody se stále řeší jen otázka plateb za státní pojištěnce. „To prostě není řešení. Zdravotnictví dokáže spotřebovat jakoukoli částku peněz,“ upozorňuje.

Vydáno pod