Zákon o vzdělávání lékařů je nebezpečný. Odmítněte ho, vyzvala komora poslance

ČLK a odbory: Zákon o vzdělávání lékařů je nebezpečný (zdroj: ČT24)

Česká lékařská komora (ČLK), odbory a asociace nemocnic žádají poslance, aby odmítli novelu zákona o vzdělávání lékařů, kterou už v prosinci zamítl Senát. Sněmovna se má příští týden rozhodnout, zda Senát přehlasuje.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka šel do sněmovny návrh, který byl kompromisem mezi komorou, odbornými subjekty a ministerstvem. „Bohužel bývalý ministr Svatopluk Němeček nezabránil poslancům zdravotnického výboru, aby tento návrh úplně zdevastovali,“ prohlásil Kubek.

Vzdělávací systém se podílí na odchodu mladých lékařů, tvrdí Kubek

Poté, co byl ve Sněmovně schválen komplexní pozměňovací návrh, který zákon výrazně změnil, se komora od novely distancovala. O zamítnutí zákona už dříve požádala i senátory. „Komora hodnotí tento návrh jako celek velmi negativně, neboť v konečném důsledku přináší zásadní zhoršení postavení neatestovaných lékařů a rovněž navrhované změny nevedou ke zjednodušení vzdělávacího systému a zajištění kvalitní výchovy mladých lékařů,“ uvedla komora v dopise poslancům.

Kubek proto zopakoval, že složitý vzdělávací systém v ČR je jednou z příčin odchodů lékařů do zahraničí. Novela to ale podle něj nezmění, protože neřeší takové problémy, jako je vysoký počet specializačních oborů či nemožnost mladých lékařů vzdělávat se v regionálních nemocnicích.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), který prosazování zákona převzal po svém předchůdci, zákon při projednání v Senátu obhajoval.