Babiš je připraven zbavit se Agrofertu do konce ledna, když projde novela o střetu zájmů

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se plánuje zbavit koncernu Agrofert už do konce ledna - to v případě, že poslanci příští týden přehlasují veto prezidenta a schválí novelu o střetu zájmů. Řekl to v pořadu Devadesátka ČT24. Jak to konkrétně udělá, řeší nyní jeho právníci. Babiš zároveň čelí trestnímu oznámení kvůli tomu, že před více než čtyřmi lety odkoupil dluhopisy své společnosti Agrofert. Mezera v zákoně o daních z příjmů mu ale pomohla ušetřit desítky milionů korun na daních, píše server Echo24.

Babiš v ČT řekl, že je připraven zbavit se akcií, aby nebyl akcionářem Agrofertu a vyhověl tak případně schválené novele. Zda zvolí například převod akcií do svěřeneckého fondu či jinou formu, nechtěl zatím sdělit. Zbaví se i svého fond Hartenberg, který Babišovy peníze investuje do zdravotnictví.

Firmám, které vlastní členové vlády, zmíněný zákon znemožňuje ucházet se o některé dotace, zakázky nebo pobídky. Budoucí členové vlády pak nebudou smět vlastnit média. Prezident Miloš Zeman vetoval zákon o střetu zájmů. Norma má omezit podnikání členů vlády. Poslanci ji schválili na konci listopadu. Babišovy firmy by se v případě platnosti zákona nemohly ucházet o nenárokové dotace nebo veřejné zakázky. Babiš veto prezidenta uvítal.

Cílem tvůrců novely je podle ministra jeho odchod z vlády. „O tom jim jde, těm tradičním politikům, kteří tam sedí dvacet let, Sobotkovi (premiér Bohuslav Sobotka a předseda ČSSD, pozn. red.) s Kalouskem (Miroslav Kalousek, předseda TOP 09, pozn. red.),“ řekl Babiš. „Mě nikdo neuplatí, na to jsem moc bohatej,“ dodal. Zároveň zdůraznil, že takovou radost (aby odstoupil a nebyl v politice) jim neudělá, i když by tak měl čas chodit za lidmi a vysvětlovat jim, jak to v politice chodí. 

Babiš v pořadu Devadesátka ČT24 (zdroj: ČT24)

Být favoritem je hendikep

V další části pořadu Devadesátka Babiš řekl, že jeho hnutí půjde do letošních podzimních parlamentních voleb podstatně lépe připraveno, než tomu bylo před čtyřmi lety. Tedy že bude mít lepší program, lepší kandidáty a k tomu obrovské zkušenosti, které mezitím získalo. Zmínil, že tehdy ani po vyhlášení výsledků nevědělo, zda jít do vlády nebo do opozice. 

Řekl, že je hendikep být považován volebními průzkumy za favorita voleb. „Vítězství nemáme jisté, může se všelicos stát. Může se to otočit,“ uvedl Babiš s tím, kampaň proti jeho hnutí bude sílit. Cílem ANO je podle něho ukázat lidem, že umí dobře spravovat zemi, protože v rámci koalice nemělo takový vliv a často bylo přehlasováno. 

Pro prezidentské volby, které nejsou pro hnutí ANO prioritou, počítá s vnitrostranickým referendem o možných kandidátech. 

Jak to bylo s dluhopisy?

Autor oznámení, které je podepsané německy znějícím jménem, v postupu Babiše spatřuje krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nákupem dluhopisů, díky kterým si Babiš podle serveru přijde ročně na zhruba 90 milionů korun, prošetří policie. Babiš tvrdí, že se vše odehrálo v souladu se zákonem a trestní oznámení považuje za účelový politický útok.

Předseda hnutí ANO podle serveru Echo24 svým postupem využil mezeru v zákoně, protože dluhopisy v hodnotě jedné koruny vydané v roce 2012 nepodléhaly dani. Základ daně se zaokrouhloval na celé koruny dolů, vlivem zaokrouhlení tak byla u fyzických osob efektivní daň nulová. Agrofert takových dluhopisů v závěru roku 2012 vydal tři miliardy, Babiš jich dnes vlastní polovinu a ročně mu vynášejí zhruba 90 milionů, píše Echo24.

„Není legální přimět svou vlastní společnost k tomu, aby vydala dluhopisy, ze kterých nemá žádný užitek, jen proto, aby se majitel společnosti obohatil tím, že tyto dluhopisy nakoupí a nemusí danit příjem z těchto dluhopisů,“ stojí podle serveru v trestním oznámení, které dostali policisté v pondělí. Podle zákona se jím nyní budou zabývat.

Vše bylo podle zákona, říká Babiš i Agrofert

Babiš sdělil, že trestní oznámení považuje pouze za účelový politický útok. „Naprosto to odmítám. Vše proběhlo v souladu se zákonem. Šlo o standardní zajištění zdrojů financování investic,“ napsal v textové zprávě.

Také Agrofert podle Echo24 trvá na tom, že postupoval v souladu se zákonem. „Hlavním důvodem vydání emise dluhopisů bylo zajištění zdrojů financování, a to v souladu s plánovanými masivními investicemi skupiny Agrofert pro případ, že by nedošlo k zajištění dlouhodobých bankovních zdrojů,“ řekl webu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Jde podle něj o běžný postup v souladu se zákonem, který používá celá řada českých firem.