Irák si vzal do hledáčku zbraně České zbrojovky

Praha – Vážný zájem o pušky, samopaly a pistole z produkce České zbrojovky projevila irácká delegace. Dokonce sám premiér Núrí Málikí se při návštěvě ČR minulý týden osobně vyslovil pro české zbraně. Bagdád podle zástupce firmy Jiřího Škrabala jedná i o možnosti zbudovat servisní a školicí středisko pro servis zbraní přímo v Iráku.

„Pan premiér Málikí se osobně zajímal o produkty České zbrojovky a mohu potvrdit, že delegace vyjádřila vážný zájem o spolupráci s Českou zbrojovkou na dodávkách našich produktů,“ uvedl Škrabal.

Iráčané mají v hledáčku nové útočné pušky CZ 805 Bren, samopaly CZ Scorpion EVO3 a pistole CZ 75 P-07 Duty. Množství zbraní od každého typu vzejde z jednání komisí expertů obou stran. Podle Škrabalových slov jsou čísla, o nichž se rámcově jednalo s delegací, „rozhodně zajímavá“.

Núrí Málikí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kromě zbraní projevila irácká delegace zájem o možnost vybudování střediska, které by přímo v jejich zemi zajistilo servis českých zbraní a školení iráckých odborníků. O rozsahu zakázek v současnosti zúčastněné strany jednají.