Langer: Policejní reformu bude provázet propouštění

Praha - Součástí policejní reformy, kterou ve středu schválila sněmovna, bude podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) zeštíhlení policejního aparátu. Jen na samotném ministerstvu vnitra přijde o práci 20 procent zaměstnanců, tedy téměř 500 osob. K 1. lednu 2009 navíc bude v policii zrušeno na 350 řídicích pozic. Zároveň by ale policisté měli dostat moderní výbavu a přestanou vykonávat činnosti nesouvisející s výkonem služby. Reformu dnes Langer nazval jedinečným krokem v polistopadové historii české policie.

Ministr sdělil, že pětina zaměstnanců vnitra přijde o práci úplně - nebudou tedy v rámci státní správy převedeni na jiné pozice. Policejní prezident Oldřich Martinů doplnil, že na policejním prezidiu už k dnešnímu dni zaniklo 95 řídicích míst.

Reforma by také měla policii výrazně modernizovat. „Symbolem policie nesmí být třicetiletý policista, který sedí na 40 let staré židli a ťuká do 50 let starého psacího stroje,“ řekl dnes Langer v nadsázce novinářům. Připomněl, že součástí modernizace bude i obměna vozového parku, která vyjde na 1,47 miliardy korun.

Dalším plusem reformy je podle Langera to, že policisté už nebudou muset provádět činnosti, které je zdržují od jejich hlavních úkolů. Bez asistence policie se nově obejdou méně závažné dopravní nehody nebo fotbalové zápasy. Policisté už také nebudou doručovat soudní obsílky. „Je absurdní, aby policista byl v dnešní době pošťákem, který roznáší obálky,“ podotkl ministr. Martinů dodal, že podobné úkony policejního sboru nejsou obvyklé ani jinde v Evropě. Pro řadového policistu prý bude reforma znamenat jednoznačné zlepšení podmínek pro práci.

Langer i Martinů se dnes shodli na tom, že je čekají nejméně tři roky práce, než se jim podstatu reformy podaří naplnit.

Vydáno pod