Na jihu Čech zřejmě končí velká koalice v čele kraje

České Budějovice – Vítězní sociální demokraté dokončili v Jihočeském kraji první vyjednávací kolečko. Jenomže zatímco s KSČM v pondělí řešili možnou spolupráci v čele kraje, tak dnešní schůzka s ODS byla spíše zdvořilostní – o možné koalici se prý strany nebavily. Pravděpodobně tak končí čtyřletá vláda obou stran ve vedení kraje. Volební lídr Tomáš Jirsa uvedl, že je strana připravena na roli v opozici.

„Pogratuloval jsem panu Zimolovi k vítězství ve volbách a předal mu jako dar láhev červeného vína. Ale o jakékoliv případné koalici jsme se nebavili,“ uvedl Jirsa. Podotkl, že vzhledem k výsledku voleb, v nichž skončili občanští demokraté za ČSSD, KSČM a Jihočechy 2012, neočekával, že by spolupráce pokračovala. „Jsme proto připraveni na roli v opozici,“ řekl Jirsa. 

Další vyjednávání budou pokračovat příští týden, podle lídra ČSSD Jiřího Zimoly ovšem situaci komplikuje trojblok stran Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09, které se těsně po volbách domluvily, že budou vyjednávat společně. Zimola to ale odmítl a chce jednat s každou stranou zvlášť. Zástupci jednotlivých stran dnes poprvé připustili, že začnou vyjednávat i samostatně, tzv. trojdohodu ale nechtějí rozbít.

Rozložení mandátů v Jihočeském kraji
Zdroj: ČT24

V Moravskoslezském kraji jsou reálné dvě varianty koalice

V Moravskoslezském kraji jsou po víkendových volbách reálné dvě varianty koalice. Vítězná ČSSD buď povládne s komunisty, nebo vznikne trojkoalice ČSSD, ODS a lidovců. Uvedl to Miroslav Novák, který se pravděpodobně na příští čtyři roky stane hejtmanem. Po dnešku je jasné, že v opozici skončí Nezávislí, kteří jsou v krajském zastupitelstvu nováčkem.

Právě jednání s Nezávislými bylo poslední v rámci prvního kola, o dalším postupu se rozhodne v pondělí, kdy se sejde krajský výkonný výbor ČSSD a následně i klub zastupitelů. „Vyjednávací tým přijde na jednání s dvěma alternativami, které jsou nejpravděpodobnější,“ podotkl Novák. Výhodou koalice s komunisty je pohodlná nadpoloviční většina 44 zastupitelů a podle Nováka i programová blízkost obou stran. ČSSD navíc s komunisty kraj vedla v uplynulém volebním období a opakovaně tvrdila, že spolupráce obou subjektů byla dobrá. Komunisté ale budou mít i s ohledem na volební úspěch zřejmě i větší personální požadavky.   

„Trojkoalice zase respektuje poměry hlasů, které jsou, a z pohledu personálního obsazení to vypadá pro sociální demokracii mnohem výhodněji, ale druhá věc je potom programová shoda,“ míní Novák. Trojkoalice by v zastupitelstvu měla rovněž silnou převahu 40 hlasů.   

Rozložení mandátů v Moravskoslezském kraji
Zdroj: ČT24

Novák se domnívá, že krajský výkonný výbor by měl vyjednávací tým pověřit jednáním o obou alternativách tak, aby se s případnými koaličními partnery mohl už konkrétně bavit o personálních požadavcích a obsazení resortů. Až poté by se mělo definitivně schválit, jakou koalici ČSSD upřednostní. 

Vítězná ČSSD bude mít v krajském zastupitelstvu 24 mandátů, což je o sedm křesel méně než doposud. Naopak výrazně kvůli volebnímu úspěchu posílí komunisté, kteří budou mít místo současných 11 zastupitelů 20. Do zastupitelstva se ještě dostala ODS, která však přišla o polovinu křesel v zastupitelstvu, místo 18 jich bude mít jen devět. O dva mandáty si naopak polepšili lidovci, kteří budou mít v novém zastupitelstvu sedm svých zástupců. Zcela novým hráčem pak budou Nezávislí s pěti zastupiteli.