Sobotka se Zemanem probrali nad daňčí svíčkovou očekávání pro rok 2017 i děti

Události: Novoroční oběd v Lánech trval dvě hodiny (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman poobědval s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Při tradičním novoročním setkání diskutovali o výhledu na příští rok a zhodnotili také ten minulý. Setkání se účastnily i manželky obou politiků, Ivana a Olga. Na rozdíl od minulých let ale oběd proběhl bez mediálních výstupů.

Jako předkrm kuchaři připravili pražskou šunku od kosti s křenem a lánským pečivem. Jako hlavní chod se podávala daňčí svíčková pečeně na smetaně s kynutým nebo karlovarským knedlíkem. Oběd byl stejně jako loni zakončen citronovým sorbetem.

Oba politici se jak před slavnostním obědem, tak i po něm odmítli vyjádřit. „Povídali jsme si o dětech i o tom, co přinese rok 2017,“ napsal premiér na Twitteru. V lánské pamětní knize pak s manželkou poděkovali za příjemný novoroční oběd. „Hodně štěstí a zdraví do roku 2017,“ uvedli.

 Už v neděli řekl premiér v rozhovoru pro ČT, že očekává, že během oběda budou se Zemanem a manželkami probírat vánoční svátky. „Je možné, že se dostaneme i k tomu, co nás čeká v roce 2017, možná se budeme bavit o některých vetech,“ řekl. Mezi ně patří i zákon o střetu zájmů, takzvaný „antibabiš“, který prezident v prosinci vetoval. Sněmovna bude tento zákon projednávat až počátkem ledna. 

Sobotka se Zemanem mají komplikovaný vztah, často se vzájemně kritizují. Naposledy se například Sobotka pozastavil nad projevem prezidenta ve sněmovně k rozpočtu, Zeman byl v něm podle jeho názoru nekritický k ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Prezident reagoval slovy, že ministry chválí za konkrétní výsledky práce a že Sobotku rád pochválí, až bude za co.

Další tradiční novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana by měl proběhnout 19. ledna. Na Hrad totiž zamíří předsedové sněmovny a Senátu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD).