Jde rebelům o daně nebo o mocenské přeskupení v ODS?

Praha – Vyjednávání rebelů z řad ODS o vládním úsporném balíčku stále neberou konce. Premiér Petr Nečas dnes uvedl, že chce věřit tomu, že jim jde o věc, nikoliv o mocenské přeskupení v ODS. Stranický rebel Petr Tluchoř to komentoval slovy, že by měl Nečas příští týden ukázat, zda mu jde jen o Petra Nečase, nebo o Občanskou demokratickou stranu a o tuto zemi. Už za několik týdnů navíc proběhne stranický kongres ODS. Pokud podle Tluchoře nedojde k zásadní změně, je budoucí existence ODS ohrožena.

„Věřím, že se dohodneme a balíček přijatelný pro ODS i pro tuto zemi bude přijat,“ řekl Tluchoř v rozhovoru pro Události. Podotkl ale, že nyní už vůbec nejde o balíček: „V době, kdy ODS a nakonec i TOP 09 v těchto volbách velmi neuspěly, když to řeknu diplomaticky, spíš se to dá nazvat velkým debaklem, jsem přesvědčen, že následující kongres bude muset především debatovat o příčinách tohoto debaklu, o tom, jestli tato vládní politika vede ODS k nějakému budoucímu úspěchu.“ 

ODS se podle Tluchoře hlavně musí vrátit ke svému vlastnímu programu a musí obnovit základní důvěru občanů České republiky v pravicovou politiku. „Kongres musí debatovat o tom, že pokud nedojde k zásadní, ale opravdu zásadní změně, tak je budoucí existence ODS ohrožena.“ Podle Tluchoře na něm nepochybně bude k nějakým personálním změnám docházet, jelikož je volební.

Konkrétní podobu úsporného balíčku mělo přinést úterní večerní vyjednávání uvnitř ODS. Místo toho jsou na stole hned tři návrhy, jak s daní naložit. Před vládou je tak dlouhý týden čekání na to, zda bude pokračovat, nebo skončí. Se současnou variantou balíčku má totiž problém další z poslanců ODS Boris Šťastný, kterému se nelíbí zdanění bohatých. Vláda by v takovém případě neměla dostatek hlasů a v podstatě by to znamenalo její pád a jednotnou sazbu DPH 17,5 procenta. Ministr financí Kalousek dnes přiznal i to, že pro tento případ připravuje krizový rozpočet: „Jestli zůstane v šuplíku, nebo ho v té demisi budu předkládat na vládě, to nevím.“

Osm zástupců z obou táborů ODS se ještě jednou sejde v úterý před jednáním poslaneckého klubu. Na stole mají tři možnosti. Kompromis premiéra Nečase počítá se zvýšením dolní sazby DPH na jeden rok o jedno procento. Horní sazba by zůstala na 20 procentech. Pro rebely je ale návrh nepřijatelný. Považují ho sice za dobrý krok, když se ale našlo 10 miliard na tento ústupek, najít dalších šest na to, aby daň nerostla vůbec, by podle nich neměl být problém.

Varianta rebelů by ponechala DPH na současné výši. Z balíčku by ale navíc vypadlo zdanění pracujících důchodců, zdanění bohatých a paušály pro živnostníky. Výpadek mají krýt úspory státu a prodej nepotřebného majetku. Třetí varianta by nechala úsporný balíček zcela beze změny. DPH by tak vzrostlo na 15 a 21 procent.

Podoba úsporného balíčku je stále nejasná (zdroj: ČT24)