Minutu po dvanácté. První děti nového roku jsou z Brna a Havířova

O titul prvního dítěte narozeného v Česku v roce 2017 se dělí dvě novorozeňata. Obě přišla na svět jen minutu po půlnoci. Chlapeček René v Havířově na Karvinsku, holčička Linda v Brně, její dvojče o minutu později.

Linda a její bratr Stanislav se narodili v Brně v porodnici na Obilním trhu. Děvčátko vážilo 2,33 kilogramu a měřilo 46 centimetrů, chlapec se narodil s váhou 2,34 kilogramu a měřil 45 centimetrů. „Porod byl veden císařským řezem a rodiče dvojčat jsou z Brna ze Soběšic,“ prozradil mluvčí fakultní nemocnice Pavel Žára.

První dítě Česka roku 2016 přišlo loni na svět v Havířově. Prvenství si v tamní nemocnici zopakovali částečně i letos. V první minutě Nového roku se tu narodil René - vážil 3130 gramů a měřil 50 centimetrů.

Následují: Ema, Antonín, Karolína…

Dvě minuty po půlnoci se narodila v Nemocnici Na Bulovce také Ema, třetí minutu po půlnoci přišel v jihlavské porodnici na svět chlapec Antonín. Jako první občánek Vysočiny dostane od kraje zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na 10 tisíc korun. 

Šest minut po půlnoci se narodilo první dítě roku 2017 v Karlovarském kraji. Holčička dostala v Karlovarské krajské nemocnici jméno Karolína. Prvním letošním dítětem narozeným ve Zlínském kraji je Aleš Jurek. První dítě ve středních Čechách se narodilo ve Slaném - se jménem Šimon přišel na svět v 00:18. O šest minut později se narodil první letošní přírůstek Pardubického kraje - malou Emu přívítali v nemocnici v Ústí nad Orlicí.

V Olomouckém kraji slavili první dítě v Jeseníku. Rostislav přišel na svět pět minut po jedné hodině ranní a jeho maminka bydlí trvale v České Vsi. V Ústeckém kraji se o novoroční noci jako první narodil chlapec Josef, v Královéhradeckém kraji holčička Daniela a v Libereckém kraji děvčátko Luisa. Na jihu Čech prvním miminkem letošního roku chlapec Vojtěch a v Plzeňském kraji holčička Magdalena, která se narodila ve 4:57 ve Fakultní nemocnici v Plzni. 

Vydáno pod