Nečas: Výzva k mé rezignaci zatím od vedení nepadla

Praha - Vedení ODS zatím premiéra Petra Nečase nevyzvalo k rezignaci na post předsedy. Premiér to uvedl po jednání špiček strany s tím, že se odpovědnosti za krajské a senátní volby nezříká. Upozornil ale, že nelze svalovat všechnu vinu jen na vedení strany. Stále podle něj platí, že pro vyvození politické odpovědnosti u celostátní politické strany je primární výsledek ve volbách do Poslanecké sněmovny.

„Kdyby to bylo tak jednoduché, že za to může jen vedení ODS, tak by to samozřejmě bylo velmi jednoduché k řešení, asi všichni tuší jak,“ reagoval Nečas na výsledek voleb. Občanští demokraté podle něj nyní čekají na podrobnou sociologickou analýzu volebního chování voličů: „Budeme s ní seznámeni v horizontu několika týdnů.“ Diskusi stranických špiček pak označil za velmi otevřenou a upřímnou. Návrh ani výzva na jeho rezignaci podle něj na jednání nezazněla.

Dalibor Madej (ODS), Moravskoslezský kraj: „Jestli v takovéto politice budeme pokračovat, tak skončíme na pěti procentech a de facto se ztratíme z politické mapy.“

Hynek Fajmon (ODS), europoslanec: „Musí se změnit politika vlády, bude kongres a na něm se musí změnit i vedení ODS.“ 

„Odpovědnost je na nás všech, všichni členové ODS na svých místech nějakou míru neseme. Čím jsme výš, tím větší míra odpovědnosti,“ uvedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Neúspěch ve volbách vidí osobně v tom, že pravicoví voliči zůstali doma, protože pro ně krajské volby nejsou důležité. Lidé podle ní účel krajů nechápou a neměly se proto vůbec zavádět.

Nečas přišel na jednání i s návrhem kompromisu daňového balíčku, který je podle něj průchozí uvnitř klubu strany, ale i ve vládní koalici. Pro příští rok by se zvýšila nižší sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní sazba by se ale nezvyšovala. Upozornil ale, že koaliční půdorys se zmenšil a musí se s tím v následujících měsících počítat: „Nemáme nějakou 118 nebo 115, kterou jsme měli, máme prostě těsnou většinu, a to pouze za předpokladu, že klub ODS hlasuje jednotně.“

Marek Šnajdr (ODS), poslanec, člen výkonné rady strany:

„Musím říct, že považuji za určitou chybu, že to vůbec v této chvíli padlo. Myslím si, že existence vlády nesouvisí s jednou sazbou DPH. Co považuji za klíčové pro naši ekonomiku, je určitá stabilita. A to, že se každý týden mění prostředí, nepovažuji za úplně nejlepší.“

Jediným krajem ze třinácti, v němž ODS zvítězila, je Plzeňský. Ani v tomto kraji se jí navíc nemusí podařit získat hejtmanský post, protože za ní skončily ČSSD a KSČM. Lídrem v kraji byl někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jehož Nečas ze svého kabinetu bez přesvědčivého vysvětlení odvolal. „Jiřímu Pospíšilovi jsem s nadsázkou řekl, že bych mohl být jeho PR manažer, protože si myslím, že to samozřejmě svůj dopad mělo,“ podotkl Nečas.

Nečas: Vzkaz od voličů je zřetelný, my nejsme ignoranti

Neúspěšné volby ale zvyšují napětí v ODS, kterou čeká už za tři týdny volební kongres. „Nemůžeme být hluší, slepí, nevšímaví, na druhé straně máme před sebou kongres, kongres je tím místem, kde se mají věci vydiskutovat,“ konstatoval ještě před jednáním premiér. Podle něj lidé špatně nesou úsporné kroky, které jeho vláda prosazuje. Na blížícím se kongresu chce obhajovat pozici předsedy.

Nejen opoziční ČSSD ale Nečasův kabinet kvůli neúspěchu vládních stran v krajích vyzývá k odchodu. Exministr zemědělství Fuksa podle deníku Právo nepřímo naznačil, že by Nečas měl svou rezignaci nabídnout. „Premiér Topolánek v roce 2008, kdy ODS prohrála krajské volby, ale měla výsledky mezi 16 a 33 procenty, dal svoji funkci k dispozici,“ dodal.

„Uvnitř ODS se bohužel dějí často takové věci, které často končí sestřelením vlastního předsedy v době, kdy sedí na premiérském křesle. Je to zvláštní, nemám pro to mnoho pochopení, ale děje se to opakovaně,“ uvedla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).