Aby bez zdviže nevznikaly potíže, přispěje na ně stát 45 miliony

Události ČT: Ministerstvo přispěje na zbudování výtahů v domech (zdroj: ČT24)

S koncem roku 2016 končí také možnost pro majitele bytových domů požádat o dotaci na finanční výpomoc určenou k instalaci výtahu. Ministerstvo pro místní rozvoj úspěšným žadatelům rozdělí v dalším roce 45 milionů korun. Do jednoho domu může jít až milion korun.

„Pokud se splní naše podmínky, právoplatné stavební povolení, opravdu prokázání a souhlas vlastníka dané nemovitosti, tak by v tom neměl být žádný problém,“ shrnuje šance na udělení dotace ministryně Karla Šlechtová (nestr. za ANO).

Výtah oceňují především majitelé domů a družstva, kde žijí většinou senioři. V obytných domech, kde se náklady na pořízení výtahu v jednom vchodě pohybují kolem dvou milionů, můžou žadatelé od státu dostat až polovinu potřebné sumy.

Více než polovině bytových domů výtah chybí. Stávající legislativa přitom už jeho vybudování vyžaduje stejně jako bezbariérový vstup. Majitelé domů, kteří si o dotaci na zbudování elevátoru nestihli zažádat letos, si nemusí zoufat. Ministerstvo plánuje výzvu opět vyhlásit v příštím roce.