Knížák se musí omluvit Fajtovi za slova o dluzích galerie

Praha – Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák se má omluvit historikovi umění Jiřímu Fajtovi za výrok, že Fajt při svém řízení sbírek starého umění Národní galerii zadlužil. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, rozsudek je zatím nepravomocný. Knížák slova pronesl v březnu 2010 v České televizi a podle Fajta měla vliv na výběrové řízení na nového šéfa galerie.

Sporné výroky padly v březnu 2010 ve vysílání ČT. O Fajtovi, bývalém řediteli Sbírky starého umění NG, Knížák tehdy uvedl, že patří mezi osoby, které „dovedly galerii do naprosto dezolátního stavu“. Slova gradoval tvrzením: „A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval. Dodnes se jakoby z těchto věcí vzpamatováváme.“ Fajt se následně obrátil na soud se žádostí, aby se Knížák za svá slova omluvil, neboť měl výrokem ovlivnit tehdy probíhající výběrové řízení na nového ředitele Národní galerie.

Z výběrového řízení v roce 2010 kvůli nejasnostem kolem jeho zadání Knížákův nástupce v čele galerie nakonec nevzešel; komise nicméně ministerstvu kultury doporučila právě Fajta. Změna ve funkci šéfa národních sbírek nastala až o rok později, kdy se generálním ředitelem NG stal Vladimír Rösel.

Navzdory nevyhovující ekonomické NG v roce 2010 podle soudu nelze vyvozovat to, že by byl viníkem právě Fajt. Soudkyně Veronika Křesťanová uvedla, že Knížákova slova byla „kategorickým výrokem a směřovala velmi osobně“ proti Fajtovi. Soud přihlédl i k dopisu, ve kterém Knížák Fajta propouštěl s poděkováním za jeho práci.

Milan Knížák se nyní musí Fajtovi omluvit na programu ČT 2, kde svá slova pronesl. „Je pouze na jeho rozhodnutí, zda si zaplatí čas ve vysílání, nebo si zajistí účast jinak,“ dodala soudkyně. Neuznala ale Fajtovi požadavek omluvy také v alespoň v jednom z celostátních deníků.

Výtvarník by se měl omluvit do třiceti dnů od nabytí právní moci rozsudku. Tuto variantu ale nelze v dohledné době očekávat, protože podle Knížákova advokáta Jaroslava Hostinského se jeho klient proti rozsudku odvolá. Soud údajně slovíčkaří a nepřihlédnul k důkazům, které mají ukazovat na pochybení v hospodaření Jiřího Fajta.

Telefonát Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod