Nečas: Vládu nebudeme uměle udržovat na „politických infúzích“

Praha - Spěje Česko k předčasným volbám? Sociální demokraté záhy po sečtení výsledků krajských voleb znovu nabídli vládní koalici dohodu o předčasných volbách. Ta by podle premiéra Petra Nečase (ODS) byla řešením až v situaci, kdy vláda ve sněmovně nenajde podporu pro prosazení své rozpočtové politiky. Nečas v Otázkách Václava Moravce (OVM) jasně řekl, že v takové situaci pak nemá význam, aby se vládní koalice a vláda nějakým způsobem uměle udržovala při životě „na nějakých politických infúzích, politických kapačkách“.

Součástí případné dohody o předčasných volbách by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky měla být dohoda o státním rozpočtu, změnách daní a termínu předčasných voleb. Nové volby by podle Sobotky nejen zlepšily hospodářskou politiku, ale zmírnily by i sociální napětí.

Nečas v OVM připomněl, že v době, kdy sociální demokracie v roce 2004 drtivě prohrála v krajských volbách, také nevzdala vládu proto, aby se upořádaly předčasné volby. Nicméně pokus opozice přivodit situaci předčasných voleb je podle Nečase nepřekvapivý a legitimní.

Nečas k předčasným volbám

„Na druhé straně říkám jasně, jestliže vláda nebude schopna zajistit většinu pro svou rozpočtovou politiku, protože rozpočtová politika je klíčová pro každou vládu, nemá význam, aby se vládní koalice a vláda nějakým způsobem uměle na nějakých politických infúzích, politických kapačkách udržovaly při životě.“ Pak je podle premiéra poctivým přímočarým řešením vůči voličům dohodnout se na předčasných volbách. Taková dohoda je ale možná za některých předpokladů: „Všichni tady cítíme, že přivodit situaci rozpočtového provizoria by bylo nezodpovědné.“ Nečas je ale přesvědčen, že dosáhne ve sněmovně většiny v otázce rozpočtu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v OVM připomněl, že TOP 09 se zavázala prosazovat politiku rozpočtové odpovědnosti. „Pokud to nepůjde, nemá smysl ve vládě pokračovat, jenom abychom seděli na nějakých křeslech… Když pro to nebude většina, tak nebude. To neznamená, že budu plakat, když odejdeme z ministerstev,“ dodal šéf TOP 09.

Kabinet podle předsedy ČSSD nemůže pokračovat ve vládě takovým stylem jako doposud. „Nemůžeme se tvářit, jako kdyby tady žádné krajské volby nebyly. ODS a TOP 09 dostaly dohromady v krajských volbách 18 procent hlasů,“ doplnil Sobotka s tím, že vláda má též rekordně nízkou úroveň důvěry občanů.

Od klíčových zákonů Nečas neustoupí

Přestože opozice vnímá volební debakl ODS v krajských volbách jako vyjádření nespokojenosti občanů s politikou vládnoucí koalice, premiér Nečas odmítá upustit od daňového balíčku nebo od církevních restitucí.

Případná změna zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi není podle Nečase vůbec na stole. Vláda sice podle něj slyší výhrady společnosti, ale chce realizovat dohodnutý program, za který byla zvolena.

Šéf komunistů Vojtěch Filip poukázal na neschopnost vládní koalice ve sněmovně přijmout jakékoliv normy týkající se rozpočtu tak, aby platily. Není to podle něho otázka nejednoty v ODS, ale toho, že si koalice není schopna naplánovat práci tak, aby se dosáhlo výsledku.

Sociální demokraté v nejbližších dnech předloží návrh na odložení důchodové reformy nejméně o dva roky a i nadále budou požadovat zachování současné sazby DPH. Proti reformám sociální demokraty podpoří jak komunisté, tak i lidovci.