Reforma policie: Městští strážníci přijdou o právo měřit rychlost

Praha - Sněmovnou dnes prošel nový zákon o policii. Ministru vnitra Ivanu Langerovi tak poslanci schválili pilíř reformy policie, opozice má ale k novele výhrady. Policejní sbor dostane od příštího roku nové pravomoci, ale o některé naopak přijde. Zásadní změnou pro běžného člověka je zákaz používání radarů městskými strážníky a povinnost přivolat policii k nehodě se škodou nad 100 tisíc korun.

Rychlost na silnicích by podle schválené novely měla měřit pouze Policie České republiky. Obecní a městská policie stejně jako soukromé firmy tuto možnost mít nebudou - platí to jak na ruční, tak i stacionární radary ve městech. Změna se Langerovi nelíbí a obává se také hněvu starostů, kteří v minulosti investovali do měření rychlosti ve městech statisíce korun. Novelu ještě může poslancům vrátit Senát nebo prezident.

„Nový zákon o policii umožňuje historicky největší, nejrozsáhlejší a nejkomplexnější proměnu policie od 90. let,“ uvedl Langer. Podle opozice je ale návrh nedotažený a polovičatý. Zákon mění organizaci policie - počítá se zřízením krajských policejních ředitelství i v regionech, kde doposud chyběly, a krajští ředitelé budou mít větší ekonomické pravomoci.

Podobu by také měla změnit inspekce, která kontroluje a vyšetřuje přestupky policistů. Jejího šéfa by v budoucnu měla jmenovat vláda, zatímco až dosud to bylo výlučnou pravomocí ministra. Na činnost inspekce by měla dohlížet sněmovní komise. „Návrh dostatečně neřeší oddělení ministra vnitra od kontrolních orgánů policie,“ uvedl poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Zákon rozšiřuje i pravomoci samotných policistů. V případě nebezpečí terorismu jim například umožní vypnout telekomunikační spojení nebo se dostat k údajům o telefonních hovorech či o použití platebních karet. Policie bude také smět používat elektrické paralyzéry.

Volnější ruce budou mít muži zákona i při vstupu do soukromých objektů a změny  nastávají také na silnicích. Policisté budou vyšetřovat nehody jen se škodou nad 100 tisíc korun, při špatném odhadu ale nemusí řidiči jejich příjezd platit.

Pokud zákon schválí i Senát a podepíše prezident, začne platit od příštího roku.