Chovanec: První stupeň ohrožení terorismem bude v Česku platit minimálně do jara

Události: První stupeň ohrožení bude platit minimálně do jara (zdroj: ČT24)

Česko minimálně do jara nezruší varování před terorismem. První stupeň ohrožení platí už od loňského března a kvůli útoku v Berlíně bude platit dál. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Pro elektrárny, letiště a místa, kde se schází větší počet lidí, to znamená důslednější ostrahu. Naopak pro nasazení armády by se ale musel stupeň ohrožení zvýšit na dvojku.

„V současné době zůstává jednička. Já se obávám, že zůstane možná celý příští rok, minimálně první čtvrtletí určitě,“ uvedl ministr vnitra s tím, že to bude představovat zhruba 30milionové náklady. Rozpočet ministerstva s tím prý ale počítá. Ještě před útoky v Berlíně přitom ministerstvo vnitra zvažovalo, že se během ledna vrátí rizika k nule, tedy k ideálnímu stavu při němž žádný útok nehrozí.

„Pokud by delší dobu v Evropě nedocházelo k teroristickým útokům, tak je možné uvažovat o tom, že by se stupeň jedna snížil,“ uvedl k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle premiéra určitě není cílem vlády držet zvýšená bezpečností opatření za každou cenu. „Ono to vyžaduje určité nasazení minimálně ze strany Policie ČR. Stupeň jedna souvisí s teroristickými útoky v jiných evropských zemích,“ zdůrazňuje premiér.

Po útoku v Berlíně se sešla zpravodajská skupina a mluvilo se o případném zvýšení stupně ohrožení na dvojku, což by umožňovalo zapojit také armádu. Zpravodajská skupina ale rozhodla o zachování prvního stupně s tím, že Česku v současné době nehrozí zvýšené nebezpečí teroristického útoku.

  • STUPEŇ 0
    Ideální stav, při kterém není žádná hrozba útoku na českém území. Nejsou vydávána žádná zvláštní doporučení nebo varování ve vztahu k veřejnosti. 
  • STUPEŇ I
    V ulicích je více policistů, vláda vyzývá k obezřetnosti. Vyhlášení prvního stupně reaguje především na přímou hrozbu v okolních zemích. Podobná opatření v Česku platila po teroristických útocích v Paříži. Policie při nich ve zvýšené míře hlídala letiště, francouzské velvyslanectví nebo některá obchodní centra. První stupeň bude označený žlutým trojúhelníkem.
  • STUPEŇ II
    Kvůli neurčitému riziku směřovanému přímo proti České republice mohou být rušeny kulturní nebo sportovní akce, může být omezen pohyb lidí například v prostředcích veřejné dopravy. Druhý stupeň bude znázorňovat oranžový trojúhelník.
  • STUPEŇ III
    Vysoká míra jistoty, že dojde k útoku nebo už se útok stal a je potřeba přijmout opatření k zamezení jeho pokračování či opakování a minimalizovat následné škody. Stát přivolává do ulic na pomoc policii i armádu nebo jiné bezpečnostní sbory. Třetí stupeň bude představovat červený trojúhelník.

Pokud by ale zpravodajské služby měly takové náznaky, tak se podle Milana Chovance bezpečnostní opatření okamžitě zpřísní. „Do Berlína či do Mnichova jezdí čeští občané za nákupy, za prací. Týká se nás to tedy bezprostředně. Pokud bychom měli informace, že se to týká českého území, tak půjdou bezpečnostní opatření rapidně nahoru.“ 

Vláda má v této otázce i podporu. „Já si nemyslím, že je možné v tuto chvíli podceňovat to riziko, které tady je,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. „Vláda má k dispozici informace zpravodajských služeb, které nikdo jiný nemá. A nemá je ani předseda opoziční strany, což je v pořádku,“ dodává předseda ODS Petr Fiala.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát ale namítá, že by bylo lepší místo zvyšování počtu policistů masivní nasazení chytrých technologií.

Letos opevnily vánoční trhy betonové zátarasy

Kvůli útoku v Berlíně byla i v Česku posílena přítomnost policistů v ulicích. Ministr vnitra Chovanec k tomu dodal, že policie vytipovala zhruba 40 akcí, kterým věnuje mimořádnou pozornost.

Řádově jde o stovky policistů navíc, kteří hlídají například vánoční trhy, hlídkují v metru nebo na autobusových či vlakových nádražích. Hlídkovat mají také u kostelů nebo v supermarketech.

obrázek
Zdroj: ČT24

V některých městech ale bezpečnostní opatření vyvolala spíš úsměvy či kritiku, třeba v Uherském Brodě byly vánoční trhy zcela zrušeny. Pokud nenastane nic neobvyklého, nasazení policistů by mohlo být ukončeno v prvním lednovém týdnu. 

Po útoku v Berlíně se má změnit přístup k terorismu, tajné služby členských států Evropské unie spolu mají více komunikovat. „Islámský stát se z venku snaží rozdmýchat teroristické aktivity uvnitř EU, a tomu musíme čelit my tady na území České republiky našimi bezpečnostními opatřeními a tím, že nebudeme podporovat to, aby se tu vytvořila silná muslimská komunita,“ dodává premiér Bohuslav Sobotka.

Vydáno pod