Krajské volby znamenají triumf levice

Praha - Statistický úřad sečetl výsledky krajských voleb ve všech okrscích a potvrdil tak, že krajské volby znamenají úspěch nejen pro ČSSD, ale především KSČM, která v nich skončila jako druhá nejsilnější. ČSSD vyhrála v devíti krajích, komunisté ve dvou, ODS a Starostové pro Liberecký kraj každá v jednom. Volební účast se celkově pohybovala kolem 36,9 procenta.

Sčítání hlasů prodloužily komunální volby v devíti obcích napříč Českem, které skončily teprve ve 22:00 SEČ, a sčítání hlasů tam tak začalo později. „Je v silách okrskových volebních komisí těchto devíti obcí, aby výsledky odevzdaly mezi první a třetí hodinou ranní. Pevně věřím, že nejpozději pátá až šestá hodina ranní budou okamžik, kdy budou volby úplně skončeny,“ uvedl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Jeho domněka se potvrdila, když poslední obec Mladecko na Opavsku sečetla hlasy a celkové výsledky voleb tak byly známy před 02:00 SEČ.

ČSSD obsadila devět krajů včetně celé Moravy

Sociální demokraté slaví vítězství v devíti krajích, a to v Jihočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Zlínském, Moravskoslezském Středočeském, Pardubickém a Olomouckém a na Vysočině. Slaví ale i komunisté, neboť vyhráli v Ústeckém kraji a také těsně před ČSSD v Karlovarském kraji. ODS patří vítězství v Plzeňském kraji, Liberecký kraj ovládli Starostové pro Liberecký kraj (SLK).

Výsledky voleb svědčí podle šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky o nesouhlasu voličů s vládními reformami. „Kromě posílení KSČM je zřetelné oslabení ODS a TOP 09 a to je pro sociální demokracii klíčové,“ prohlásil v sídle strany. 

Výsledky krajských voleb 2012
Zdroj: ČT24

Premiér Petr Nečas (ODS) konstatoval, že volby skončily úspěchem levice a porážkou pravice. Není překvapen, podle něj jde o důsledek nutných vládních reforem. Vidí za tím také pravidelný cyklus volebních výsledků, kdy krajské volby vždy dopadly nevalně pro vládnoucí strany.

Pro ČSSD dosud hlasovalo 23,58 procenta voličů, pro KSČM 20,43 procenta. ODS je po sečtení hlasů ze všech okrsků na třetím místě s 12,28 procenta. KDU-ČSL, která ovšem kandiduje v různých krajských koalicích, dosáhla zatím v součtu na 9,9 procenta hlasů. Pro TOP 09/STAN hlasovalo 6,6 procenta lidí. Žádná další strana nepřekročila v celorepublikovém součtu pět procent.

Nejrychleji měli po uzavření místností sečteny výsledky v jednom z okrsků v Moravském Berouně na Olomoucku. Na volebním serveru statistického úřadu se objevily 24 minut po uzavření volebních místností. V nejrychlejším okrsku v Moravském Berouně si přišlo vybrat krajské zastupitele 22 z 94 oprávněných voličů, volební účast tedy byla zhruba 23 procent. V okrsku jasně zvítězila KSČM s 50 procenty odevzdaných hlasů před Moravany s 13,6 procenta. O třetí místo se dělí ODS a Koalice pro Olomoucký kraj se starosty s devíti procenty.

Výsledky voleb v jednotlivých krajích

  • Z celkových 55 mandátů v Ústeckém kraji jich 20 získala KSČM, druzí sociální demokraté mají 13 křesel, třetí Severočeši.cz devět. V zastupitelstvu bude ještě ODS se sedmi mandáty a Hnutí PRO! kraj se šesti.
  • Z 65 mandátů Jihomoravského kraje získala 23 ČSSD, druhá KSČM pak 16 křesel, KDU-ČSL 14, ODS obdržela sedm mandátů a TOP 09 a Starostové pro Jihomoravský kraj pět.
  • Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD, z celkových 65 mandátů získala 24 křesel. KSČM dostane 20, občanští demokraté devět křesel. Lidovci získali sedm mandátů, Nezávislí pět.
  • Zlínský kraj ovládla ČSSD před KDU-ČSL a KSČM. Z 45 mandátů získali sociální demokraté 12 křesel, lidovci deset, komunisté devět, pět získali občanští demokraté a pět mandátů mají TOP 09 a Starostové pro Zlínský kraj. Čtyři křesla má Strana práv občanů ZEMANOVCI.
  • Olomouckém kraji se hrálo o 55 mandátů. ČSSD obsadí 19 křesel, KSČM 16 křesel a po osmi křeslech ODS a Koalice pro Olomoucký kraj se starosty. Čtyři mandáty získala TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj.
  • Starostům pro Liberecký kraj připadne po vítězství z celkových 45 mandátů 13 křesel. KSČM a Změna pro Liberecký kraj obdrželi shodně po deseti mandátech. Čtvrtí sociální demokraté obsadí sedm mandátů a pátí občanští demokraté pět.
  • Z celkových 45 mandátů Pardubického kraje získala 12 ČSSD, KSČM bude mít 11 zástupců, Koalice pro Pardubický kraj jich získala deset, ODS má šest mandátů, TOP 09 a Starostové pro Pardubický kraj tři a Strana práv občanů ZEMANOVCI tři mandáty.
  • Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála ČSSD, získá z 45 křesel 12, druzí komunisté jich obdrželi 11 a třetí Koalice pro Královéhradecký kraj sedm; čtvrtí občanští demokraté šest, pátá TOP 09 a Starostové pro Královéhradecký kraj pět a šestí Východočeši čtyři.
  • Volby v Jihočeském kraji vyhráli sociální demokraté před komunisty a hnutím Jihočeši 2012. Z celkových 55 mandátů jich ČSSD získala 18, KSČM obsadí 13 křesel a Jihočeši 2012 budou mít devět zastupitelů. V zastupitelstvu ještě zasedne osm občanských demokratů, čtyři zástupci KDU-ČSL a tři posty má TOP 09 a Starostové.
  • Ve Středočeském kraji vítězná ČSSD obsadí z celkových 65 mandátů 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové budou mít deset zastupitelů.
  • Z celkových 45 mandátů v Plzeňském kraji jich občanští a sociální demokraté obsadí shodně 15, třetí KSČM získá 12 křesel, v zastupitelstvu se třemi mandáty usednou i představitelé TOP 09 a Starostů.
  • Na Vysočině zvítězila sociální demokracie, ze 45 křesel krajského zastupitelstva jich obsadí 17, druzí komunisté 11 a třetí lidovci 7. ODS získá 5 mandátů, hnutí Pro Vysočinu tři a TOP 09 a Starostové dva mandáty.
  • Z celkových 45 mandátů Karlovarského kraje jich vítězní komunisté získali 14, druzí sociální demokraté obsadí podle dosavadních výsledků 13 křesel. Občanští demokraté a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst získali po pěti postech. Strany TOP 09 spolu se Starosty pro Karlovarský kraj a Alternativa obdržely po čtyřech mandátech.

Do kraje proběhly už čtvrté volby

Zástupce do krajských křesel voliči vybírali už po čtvrté. Územně-samosprávné celky má Česká republika tedy už 12 let, rozdělily ji na 13 krajů a hlavní město Prahu. V metropoli se ale volby do krajského zastupitelstva konají současně s volbami obecními. Nejmenším krajem je kraj Karlovarský, naopak největším kraj Středočeský.

Vznik krajů v Česku řadu let doprovázely velké porodní bolesti v podobě sporů o jejich počet, pravomoci, názvy i rozlohy. O peníze jde v první řadě, a to i při krajských volbách. České a moravské kraje hospodaří se 138 miliardami korun, za které platí regionální školství, spravují krajské nemocnice, dotují silniční a železniční dopravu, opravují silnice nižších tříd, financují sociální služby i domovy důchodců. I dvanáct let po svém vzniku jsou ale závislé na státních dotacích. Vlastní daňové příjmy krajů tvoří jen třetinu jejich rozpočtu.

V krajských volbách nejvíce křesel obhajovala ČSSD, která ve všech 13 regionech před čtyřmi lety porazila všechny soupeře a získala hejtmanská křesla. Obsadila tehdy 280, tedy dvě pětiny míst v krajských zastupitelstvech. ODS v minulých volbách o 111 mandátů a 12 hejtmanů přišla. Má o stovku krajských zastupitelů méně než sociální demokraté.

Události - 13. 10. 2012 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod