Komunista Dolejš jde do 2. kola, ODS na Praze 2 nepostoupila

Praha - V Praze se volilo jen do Senátu a je sečteno. Z výsledků prvního kola vyplývá, že ODS neobhájí všechny čtyři senátorská křesla, neboť v Praze 2 se kandidátka občanských demokratů Milena Kozumplíková do druhého kola neprobojovala, zvítězil tam bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek (Koalice Pirátů, SZ a KDU-ČSL). Komunisté v Praze slaví, neboť na Praze 8 v prvním kole zvítězil Jiří Dolejš (KSČM). V historii Senátu je to poprvé, co se v Praze do druhého kola dostal kandidát komunistů.

V druhém kole se v Praze 2 utká Libor Michálek (Koalice Pirátů, SZ a KDU-ČSL) a Stanislav Křeček (ČSSD), v Praze 8 postoupili Jiří Dolejš (KSČM) a Daniela Filipiová (ODS), o Prahu 12 budou bojovat Tomáš Grulich (ODS) a František Adámek (ČSSD) a v Praze 4 se o senátorské křeslo utkají Eva Syková (ČSSD) a dosavadní senátor Tomáš Töpfer (ODS). 

Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla se ukazuje, že mobilizační hesla pravice o nebezpečí návratu komunistů nezabírají. „Tento efekt se po deseti letech vyčerpal a čeští komunisté se stávají stranou, která byla “připuštěna do salónu„,“ komentoval výsledky v ČT.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš v rozhovoru pro ČT řekl, že výsledek jasně odráží názor voličů. Většinově podle něj hlasovali pro změnu a potrestali tak vládní stranu za jejich politiku rozvratu. „V tom vzkazu je zahrnuto i to, že KSČM je vnímána jako důležitá, ne-li hlavní síla této země,“ komentoval výsledky Dolejš.

Šídlo a Mitrofanov komentují „Jakákoli ztráta senátního obvodu v Praze by pro ODS znamenala další znamení toho, že má nějaký závažný problém,“ komenoval ve studiu ČT průběžné výsledky komentátor Jindřich Šídlo.

Komunistický kandidát Jiří Dolejš je podle komentátora Alexandra Mitrofanova sice komunista, ale dle chápání lidí takový, který by nikoho do koncentráků nezavíral a ani by nikoho nevraždil. „Takový mírný komunista, ale komunista to je.“

Události - 13. 10. 2012 (zdroj: ČT24)