Babiš už v tomto období nezdaní církevní restituce. Chybí vůle ČSSD, stěžuje si

Události: Babiš v tomto volebním období nechystá zdanění církevních restitucí (zdroj: ČT24)

Stát poslal šestnácti církvím a náboženským společnostem více než dvě miliardy korun coby další restituční splátku. České televizi to potvrdil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) vůbec poprvé připustil, že v tomto volebním období neprosadí zdanění církevních restitucí. A to i přesto, že je kromě hnutí ANO podporují komunisté, část sociálních demokratů i hnutí Úsvit. Zásadně proti jsou lidovci a pravicová opozice.

Na Cyrilometodějském gymnáziu a přidružené základní a mateřské škole v Prostějově se učí přes 300 dětí. Vloni investovalo olomoucké arcibiskupství do opravy školní budovy 35 milionů korun.

„Peníze, které poskytlo, šly z náhrad, které přišly za restituce,“ vysvětlil ředitel prostějovské vzdělávací instituce Pavel Polcr. Mohly se tak nechat opravit učebny a postavit nové šatny i vrátnice, díky níž mají ve škole přehled o příchozích.

Na podobné opravy škol dala jen vloni katolická církev sto milionů korun. „Fakt, že jsou finanční náhrady, nám dává určitý prostor, abychom mohli investovat i do této oblasti. Budovy většinou bývaly ve velmi špatném stavu,“ konstatoval generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Další stovky milionů vložily letos i minulý rok církve a náboženské společnosti do oprav kostelů, katedrál, do zdravotnických nebo sociálních zařízení.

Stejně by tomu mělo být i v příštím roce. Církve totiž už na začátku prosince dostaly další dvě miliardy korun. Nejvíce katolíci, přes miliardu a šest set milionů. Víc než sto milionů obdrželi husité a téměř 80 milionů evangelíci.

Finanční náhrady církvím
Zdroj: ČT24

Babiš: Zdanění nyní není priorita

Zákon, který by finanční náhrady snížil téměř o pětinu, chtěl ještě nedávno prosadit ministr financí. Teď ale přiznal, že to pro něj není priorita. V tomto volebním období už žádné konkrétní kroky ke zdanění nechystá. „Není vůle našich koaličních partnerů, i když to byl jeden z hlavních programových cílů ČSSD,“ okomentoval situaci Babiš.

Zdanění finančních náhrad devatenáctiprocentní srážkovou daní chtěl prosadit i jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Do sněmovny poslal i návrh, aby stát zdanil také více než miliardový příspěvek církvím.

To podporovali i komunisté, ani ti ale nemají bez hnutí ANO na svůj plán dostatek hlasů. „Do konce volebního období je devět měsíců. Ať každý ukáže, jak to myslí tváří v tvář voličům,“ vyzval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Návrh na zdanění církevních restitucí
Zdroj: ČT24

Podle církví i pravicové opozice by stát případným zdaněním náhrad porušil smlouvy, jež s církvemi uzavřel v únoru 2013. „Každý takový návrh v podstatě zpochybňuje důvěryhodnost státu, který uzavřel nějakou dohodu,“ soudí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jedinou církví, která finanční náhrady odmítla, je Bratrská jednota baptistů. Stát díky tomu během třiceti let ušetří přes 227 milionů korun.