Mezi 10 procenty voličů byl i prezident. Volí se třeba i v karavanu

Praha – Úderem 22:00 se uzavřely volební místnosti a skončil tak první den letošních krajských a senátních voleb. Zájem lidí o hlasování byl rozdílný, v průměru zatím přišlo podle informací z okrsků zhruba do čtvrtiny voličů. Nižší zájem mohlo podle některých komisařů způsobit deštivé počasí. Volby doprovází i řada kuriozit, někde volí v šatnách fotbalistů, jinde zastane volební místnost filmařský karavan. Lidé mohou přijít k urnám ještě v sobotu. Volební místnosti budou otevřené od 08:00 do 14:00.

Tradičně se pozornosti dostalo při volebním aktu prezidenta republiky Václava Klause s chotí Livií. Pro ČT řekl, že se rozhodoval podle strany a jmen kandidátů. „Přijeli jsme rovnou ze zahraničí, tak máme jenom pas,“ konstatoval prezident směrem k volební komisi poté, co jeho i první dámu požádal jeden z komisařů po vstupu do volební místnosti k předložení občanského průkazu. Předtím, než obdržel volební lístek, se Klaus krátce dotázal na volební účast. „Zatím je to tak přes 10 procent,“ dostalo se mu odpovědi. Při východu z volební místnosti první dáma konstatovala, že začíná pršet. Prezident krátce dlaněmi zkusil padající kapky a utrousil: „Nevím, komu prší štěstí při těchto volbách.“

Václav Klaus pro ČT:

„Přece jen jsem se díval zaprvé na názvy politických stran, zadruhé na jména osob, které tady kandidují. To mi dalo jasný návod, ani vteřinku jsem neváhal.“

Letošní krajské a senátní volby označil prezident za mimořádně důležité, přicházejí podle jeho slov ve chvíli společenského neklidu a mohou leccos ovlivnit. „Jak uvnitř politických stran, tak na té makroúrovni naší politiky jako celku,“ prohlásil.  

Volit dnes přišlo podle odhadů z různých míst republiky od deseti do více než 30 procent voličů. Například ve Zlíně přišlo k urnám kolem 23 procent lidí oprávněných volit, v jednom z okrsků ale byla večer účast 34 procent. Poměrně nízkou účast hlásili volební komisaři z Prahy, v níž lidé volí ve čtyřech senátních obvodech; činila mezi deseti až 20 procenty. 

Prezident Václav Klaus volil v Praze-Kobylisích (zdroj: ČT24)

Svůj hlas v letošních krajských a senátních volbách odevzdal necelou půlhodinu před  uzavřením volební místnosti v základní škole v ulici 5. května v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku také premiér Petr Nečas (ODS). Výsledek občanských demokratů bude podle něj záviset na volební účasti.

Petr Nečas, předseda vlády

„Velmi otevřeně řeknu, že ji (volební účast) vůbec netuším. Volební účast je do značné míry ruletou, protože odhadnout ji nedokáže nikdo z nás.“

Před vchodem do školy si na dveřích zkontroloval „svou“ volební místnost a poté, co do ní vstoupil, si s každým ze členů komise podal ruku. Přestože úprava volebních lístků zabrala premiérovi asi tři minuty, preferenčních hlasů prý nevyužil.

Podle komisařů z vybraných místností je účast podobná jako při minulých volbách. Před čtyřmi lety o regionálních vládách rozhodly dvě pětiny voličů. Účast v senátních volbách bývá nižší.

V Ústeckém kraji se ale opět objevily stížnosti na kupčení s hlasy. „Například v Děčíně či Chomutově oslovují voliče lidé, kteří jim nabízejí 300 korun za to, že do urny vhodí lístek ODS a zakroužkováním přidělí preferenční hlasy čtyřem konkrétním kandidátům,“ informoval média lídr krajské kandidátky občanských demokratů Vladislav Raška. Podle něj se jedná o zjevnou provokaci, která má stranu poškodit. Volební účast se v kraji pohybovala kolem devíti procent.

Okrsky velké i malé, situace humorné i neveselé

Kuriózní situaci zažili už dopoledne na radnici ve Frýdlantu, kde se starší muž s občankou v ruce pídil po volební místnosti a chtěl volit. Zklamán odešel s příslibem návratu po 14. hodině. Protože je už místní restaurace rezervovaná, zřídila si volební komise ve středočeském Hradištku základnu v kabinách na fotbalovém hřišti. Ještě dva dny před volbami se v šatnách pohybovali místní sportovci, nyní se tu rozhoduje o budoucím složení krajského zastupitelstva. „Je to dosti daleko, ale je tady teplo a je tady světlo,“ vidí na situaci pozitiva předsedkyně komise Zora Papáčková.

Bojkotovat volby se rozhodli někteří obyvatelé Ovesné Lhoty na Havlíčkobrodsku. Za vesnicí jim staví bioplynovou stanici navzdory sporům lidí s investorem a odmítavému výsledku referenda. Místní žádali o pomoc kraj, ten ale jejich stížnosti nevyslyšel. Neúčastí u voleb mu to vracejí.

Karavan, který obvykle slouží filmařům jako maskérna, se dnes v Arnolticích na Olomoucku proměnil ve volební místnost. Volební komise ale přinejmenším v prvních hodinách voleb příliš práce neměla, svůj hlas přišlo v krajských volbách dát sedm ze 111 zapsaných voličů.

  • Filmařský karavan jako volební místnost zdroj: ČT24
  • Volby v karavanu v Arnolticích zdroj: ČT24

Někdejší perlu socialistického panelákového realismu nejde ve Zlíně přehlédnout z žádné světové strany – obyvatelé 360 bytů segmentového domu tvoří většinu 44. volebního okrsku. Zmatků kolem volební účasti se ani trochu neobávají ve volební místnosti vojenského újezdu Březina. Přestože co do rozlohy odpovídá volební okrsek svými 16 tisíci hektary Lichtenštejnsku, volí tu jen a pouze tři lidé. „Máme v tomto okrsku málo voličů, tak jsme pro ně napekli i rohlíčky,“ směje se předsedkyně komise Lada Maláníková.