Soud poslal rodiče za týrání kojence do vězení

Hradec Králové - Hradecký krajský soud poslal kvůli týrání několikaměsíčního kojence jeho rodiče do vězení. Matka má za mřížemi strávit čtyři roky a otec deset let, verdikt ale není pravomocný – oba rodiče u soudu vinu odmítli. Jejich syn je teď v kojeneckém ústavu, kvůli týrání ale oslepl a jeho vývoj je výrazně opožděný.

Matku novorozence poslal soud na čtyři roky do vězení za týrání a těžké ublížení na zdraví. Otec dítěte by měl ve vězení za týrání, těžké ublížení na zdraví a pokus o vraždu strávit deset let. „Popírám úmysl v mém okolí komukoliv ublížit, je mi líto, k čemu došlo,“ řekl otec dítěte. Obžalovaná dnes v závěrečném návrhu řekla, že nechtěla dítěti nic špatného udělat, a dodala, že by chtěla syna dostat zpět z kojeneckého ústavu. „Mám své děti ráda,“ dodala.

Otec se v přípravném řízení ke skutkům přiznal, před soudem však uvedl, že jednání se dopustila nezletilá dcera. „Syna přidušovala polštářem a s jeho kočárkem narazila do zdi,“ uvedl muž, který také vypověděl, že zhruba dvouletá dcera kojence tloukla do hlavy kostičkou ze stavebnice. Možnost, že zranění dítěte mohla způsobit jeho sestra, však vyloučili znalci.

Malý chlapec se krátce po narození podrobil operaci srdce, po návratu z nemocnice ale rodiče nedodržovali předepsaný postup léčby – dítě krmili studeným mlékem, nedostatečně ho oblékali a nezajišťovali jeho hygienu. Chlapec byl následně v dubnu hospitalizován. Týrání však podle obžaloby pokračovalo až do července, kdy otec dítěte s novorozencem třásl, přehazoval mu přes hlavu deku a házel s ním na gauč či postel. Dítě utrpělo poranění mozku, se kterým bylo převezeno 17. července do nemocnice.