Vánoce i v Afghánistánu. Čeští vojáci na misích dostali balíčky od dárců z domova

Události: Lidé obdarovali české vojáky v zahraničí (zdroj: ČT24)

Čeští vojáci sloužící na zahraničních misích poprvé dostali vánoční balíčky od dobrovolných dárců. Ti jim tak dávají najevo svůj vděk za nasazení v neklidných oblastech. Iniciativa nazvaná „Podporujeme vojáky“ se na lidi obrátila prostřednictvím internetu. Zájem předčil očekávání organizátorů.

Balíčkům od dárců dominují národní barvy a osobní vzkazy. Právě jimi se Češi vojákům na misích snaží přiblížit domov i vánoční atmosféru. Část jich přepravila svým speciálem armáda. Další míří na zahraniční mise jinými cestami.

Nejprve se však balíčky musí protřídit. „To, co v těch balíčcích určitě nemůže být, jsou potraviny, které podléhají zkáze, pochopitelně také alkoholické nápoje nebo různé omamné látky,“ vysvětlil mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc.

Vánoční balíčky pro české vojáky v zahraničí
Zdroj: ČT24

Na základnu v Afghánistánu dorazilo 150 kilogramů darů. „Pár balíčků jsme si rozbalili, protože zvědavost nám nedala, a byli jsme velice potěšení obsahem,“ poděkoval velitel 14. úkolového uskupení Armády ČR Gabriel Kovács. „Část balíčků jsme si schovali na Vánoce,“ dodal.

Pro české vojáky jsou podobné balíčky spíše výjimečnou událostí. Například ve Spojených státech přitom mají dlouhou tradici. Vzhledem k velkému zájmu o posílání balíčků by se českým vojákům v zahraničí mohla vánoční atmosféra zpřítomnit i v příštích letech.