Téměř milion exekucí - strašidelné očekávání i pro letošek

Praha - Exekutoři očekávají v tomto roce podobný počet nařízených exekucí jako v loňském roce, kdy jich bylo 936 tisíc. Už loni počet znamenal meziroční nárůst o 234 tisíc. Podle slov prezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška se příští rok očekává výrazný pokles počtu exekucí.

Loňský nárůst počtu exekucí byl podle komory mimo jiné důsledkem ekonomické krize, finanční vyčerpanosti dlužníků, proti nimž je mnohdy nařízeno více exekucí, ale také většího zájmu věřitelů o služby soudních exekutorů.

„Na počátku roku 2012 jsme byli svědky toho, jak věřitelé rychle vytahovali pohledávky z šuplíku a advokáti je žalovali či dávali do exekuce ještě před účinností novelizované vyhlášky, která měnila odměny advokátů. Tehdy jsme čelili několikanásobnému počtu exekucí. Vlivem situace v lednu a únoru tak bude letošní počet nařízených exekucí pravděpodobně na stejné úrovni jako loni. V příštím roce však očekáváme jejich zásadní pokles,“ uvedl Prošek.

Jiří Prošek
Zdroj: ČT24

Zároveň připomněl, že soudní exekutoři na počtu nařízených exekucí nemají žádný podíl. „Neovlivňují počet nařízených exekucí, nemají vliv ani na počet dluhů. Vykonávají jen to, co rozhodnou soudy,“ dodal. V médiích se objevily zprávy o tom, kolik exekucí letos odhadují inkasní agentury. „V žádném případě nejde o směrodatný a oficiální odhad. Inkasní agentury nemohou odhadovat počet exekucí, protože exekuce nejsou sféra, ve které působí,“ podotkl Prošek.