Slovenský zbrojař: Neslyšel jsem Dalíka žádat o úplatek

Praha/Bratislava – Kdo stojí za obviněním Marka Dalíka? Média přišla už se dvěma spekulacemi. Buď se rozpovídal slovenský zbrojař Miroslav Výboh, nebo bývalý diplomat USA v Bosně a Hercegovině Victor Jackovich. Vývoj událostí ukazuje spíše na americký zdroj. Miroslav Výboh totiž dnes pro slovenský rozhlas uvedl, že Dalíka žádat o úplatek neslyšel.

To, že policie minulý týden vyslechla v zahraničí důležitého svědka, je jisté. Potvrdila to vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Kdo to ale byl? Média se předhánějí ve spekulacích. Už v pondělí přišel deník E15 s informací, že šlo o bývalého diplomata USA v Bosně a Hercegovině a pozdějšího poradce společností General Dynamics a Steyr - Victora Jackoviche. Americkou stopu dnes dále rozvinul týdeník Respekt. Ten sice konkrétní jméno svědka neuvádí s jistotou ale tvrdí, že klíčoý výslech provedl v USA  ve spolupráci s americkými bezpečnostními složkami náměstek vrchní státní zástupkyně v Praze Adam Bašný.

Slovenská stopa slábne

Česká televize naopak přišla včera s poznatky, že mohlo jít o dalšího účastníka schůzky: slovenského lobbistu Miroslava Výboha. Podle policejních dokumentů, které má Česká televize k dispozici, právě jeho kriminalisté minulý týden vyslechli. Slovenská policie nicméně odmítla potvrdit, že by v případu českým kolegům pomohla. A dnes Výboh v rozhlase prohlásil, že žádnou nabídku úplatku neslyšel. Totéž prý sdělil i policistům u výslechu. 

Schůzky, na níž podle vyšetřovatelů zazněla od Dalíka žádost o zhruba půlmiliardový úplatek, se účastnil také bývalý manažer rakouské firmy Steyr Stephan Szücs. Právě on již dříve rakouské policii vypověděl, že si Dalík o obří úplatek řekl. Lobbista a blízký přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka to tehdy označil za „úplný nesmysl“. Tvrzení proti tvrzení mohl rozetnout jen další svědek. Další dva účastníci schůzky - tehdejší první náměstek ministryně obrany Martin Barták a nejvyšší šéf rakouské zbrojovky Steyr John Ulrich - v tu chvíli u stolu přítomni nebyli, v úvahu tedy připadá jen Jackovich s Výbohem. Ve hře je i někdo další, kdo nabídku náhodou slyšel či komu o ní účastníci schůzky řekli - to však není příliš pravděpodobné.

O vazbě pro Dalíka dnes rozhodne soud

Dalíka protikorupční policie zadržela v neděli večer při cestě z baru, obvinila ho o den později. Detektivové jej stíhají proto, že prý v roce 2007 za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Údajně tedy chtěl někoho uvést v omyl. Lobbista je obviněn z pokusu o podvod, hrozí mu až desetileté vězení.

Obvodní soud pro Prahu 4 dnes bude rozhodovat o tom, zda uvalí na Dalíka vazbu. Státní zástupce ji v úterý navrhl z obavy, že by muž mohl utéct a ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.