Speciální pumpa pomáhá pacientům s dětskou mozkovou obrnou

Praha – Lékaři v motolské nemocnici mají za sebou unikátní operaci, při níž voperovali 11leté Nikole baklofenovou pumpu, která uvolňuje svaly a tím pomáhá léčit dětskou mozkovou obrnu. Tuto operaci u dětí provádí motolská nemocnice jen zřídka a jako jediná v republice. I v tomto zařízení jde ale o poměrně neobvyklý zákrok, zatím ho provedli jen u šesti pacientů.

Nikola mohla kvůli mozkové obrně hýbat pouze jednou končetinou a jezdila na invalidním vozíku. Díky voperované pumpě by ale mohla znovu chodit. Implantovaná pumpa dokáže osm let pouštět lék pro uvolnění svalů přímo do nervového systému v páteři. Jeho denní dávkování lékaři předem naprogramují tak, aby se Nikola mohla postavit a zbavit nepříjemných křečí. 

„Hlavně se těšíme na to, že bychom se mohli postavit a třeba udělat pár kroků, i kdyby třeba o berličkách, tak to už by pro ni byl obrovský úspěch. A sehnali jsme kolo, takže má takovou motivaci jezdit na kole,“ uvedla matka Nikoly Martina Murková.   

Různá forma dětské mozkové obrny je v Česku ročně diagnostikována zhruba dvěma stovkám dětí. Podobně jako v případě Nikoly jde často o nedonošence, nemoc se u nich zpravidla projeví do půl roku života. 

Baklofenová pumpa však s pohybem pomáhá i dospělým pacientům, například těm s roztroušenou sklerózou, úrazem mozku nebo míchy či lidem po mrtvici. I když zákrok hradí pojišťovny, pro nemocnice je to stále velmi drahá metoda.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)