Nemocnice dostanou peníze včas, tvrdí pojišťovny

Praha – Pokud nebude mít nějaká nemocnice po 1. lednu 2013 dohodnutý rozsah péče, dostane smlouvu na půl roku až rok, aby byl čas vše dojednat, prohlásil prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Žádná nemocnice podle něj tedy nezůstane v dalším roce bez smlouvy.

Smlouvy budou mít nemocnice i podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Menší nemocnice varovaly, že nemohou plánovat operace a objednávat pacienty na příští rok, protože nemají dojednané nové smlouvy. „Dohoda o nové smlouvě je s 58 nemocnicemi, s ostatními jednání pokračují s cílem dosáhnout shody na obou stranách,“ potvrdil Gajdáček. Dodal, že v listopadu všechny nemocnice dostanou návrhy smluv. „Takže není nejmenší důvod k obavám, všichni budou vědět, co je od ledna čeká,“ zdůraznil.

Nad varováním nemocnic o odkládání operací se pozastavil. Řada menších nemocnic podle něj v dřívějších letech odkládala podpis úhradových dodatků. „To jim nevadilo, mohly operovat a pracovat, aniž bychom my věděli, jaké budeme mít náklady,“ dodal Gajdáček. Podle Mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně je argumentace nemocnic „nevěcná a její kontext je spíše politický“.

VZP proplácí nemocnicím za péči ročně téměř 70 miliard a je si vědoma povinnosti zajistit dostupnou kvalitní péči. „V jednáních s nemocnicemi budeme pokračovat tak, abychom včas dohodli rozsah nasmlouvané péče a předložili konkrétní smlouvy,“ řekl za VZP Jiří Rod.