Soud přerušil Nečesanému výkon trestu za pokus o vraždu

Nejvyšší soud přerušil Nečesanému výkon trestu (zdroj: ČT24)

Lukáš Nečesaný počká na rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) na svobodě. Soud mu přerušil výkon 13letého trestu za pokus o vraždu kadeřnice, dokud o jeho druhém dovolání nerozhodne. Nečesaný podal dovolání v listopadu. Nesouhlasí totiž s pravomocným rozsudkem pražského vrchního soudu. Nejvyšší soud už jednou pravomocný rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání.

Nečesaného odpoledne propustili z plzeňské věznice Bory, vyzvedla ho manželka. „Nevěřil jsem tomu, že mě pustí. Ve věznici jsem pořád myslel na rodinu,“ řekl Nečesaný po propuštění. Nynější usnesení o přerušení výkonu trestu nijak nepředjímá konečné rozhodnutí, uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Svůj první zásah v Nečesaného prospěch odůvodnil NS pochybnostmi o důkazech. Odvolací Vrchní soud v Praze ale vynesl znovu stejný verdikt. Předseda senátu Jiří Lněnička zdůraznil, že rozhodnutí Nejvyššího soudu neznamenalo, že by měl být Nečesaný zproštěn obžaloby: „Nejvyšší soud dal závazné pokyny, jak doplnit dokazování. Při absenci důkazů mohl sám rozhodnout o zproštění viny, což neudělal.“

Vrchní soud také konstatoval, že výpověď napadené ženy, která Nečesaného nakonec poznala, považuje za věrohodnou. Za stěžejní důkaz považoval výpověď kadeřnice již krajský soud. Napadená žena původně Nečesaného nepoznala, při opakovaném soudu ho ale za útočníka označila. Předseda senátu krajského soudu odkázal na závěry znalců, podle kterých žena neměla důvod vymýšlet si a má výbornou vizuální paměť. „Svědkyně tvrdí, že obžalovaného v televizi při propouštění z výkonu trestu poznala,“ uvedl Lněnička.

U soudu také vypovídal Nečesaného někdejší spoluvězeň, který uvedl, že se mu Nečesaný svěřil, že kadeřnici napadl. Obhájci však verdikt kritizovali, tvrdili, že důkazy nejsou dostatečné. 

Nečesaný se proto podruhé dovolal k Nejvyššímu soudu. Podle obhajoby se nepodařilo rozptýlit pochybnosti o Nečesaného vině a mezi provedenými důkazy a skutkovými zjištěními je extrémní rozpor.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nečesaný v kadeřnictví byl, prý se ale nechal jen ostříhat

K útoku v kadeřnictví v Hořicích na Jičínsku došlo v roce 2013. Podle žaloby pachatel udeřil kadeřnici několikrát do hlavy a poté utekl s 10 tisíci korunami. Žena útok přežila, trpěla však výpadkem paměti. Nečesaný už dříve přiznal, že v kadeřnictví byl, k činu prý ale muselo dojít, až když odešel.

Hlavním důkazem v jeho neprospěch byla výpověď napadené kadeřnice, která mladíka poznala. Usvědčují ho také pachové stopy, které se našly na kabelce napadené ženy nebo na vypínači. Motiv činu byl podle soudu majetkový, Nečesaný měl dluhy. 

Podle Nečesaného policisté „udělali z dvacetiletého kluka na zakázku vraha“. Jeho otec Luděk Nečesaný pak podal na policisty i trestní oznámení. Tvrdí, že policejní vyšetřovatelé ovlivňovali svědka.

Poté, co jej NS při svém prvním rozhodování propustil z výkonu trestu na svobodu, oženil se a stal se otcem. Poté musel znovu do vězení nastoupit. Vinu od začátku odmítá a tvrdí, že ženu napadl někdo jiný. Ve vězení už strávil dva roky.

  • 21. února 2013 — Před zavírací dobou byla napadena hořická kadeřnice. Díky pomoci příbuzných a zásahu lékařů brutální útok přežila. Útočník jí však ukradl deset tisíc korun.
  • 7. března 2013 — Policie z útoku obvinila Lukáše Nečesaného, tehdy osmnáctiletého středoškolského studenta. Soud ho poslal do vazby.
  • 4. listopadu 2013 – 9. ledna 2014 — Případem se zabýval královéhradecký krajský soud. I když kadeřnice Nečesaného při policejní rekognici nepoznala, dostal obžalovaný trest na 16 let.
  • 21. května 2014 — Poté, co mu Vrchní soud v Praze případ vrátil k novému projednání, zopakoval krajský soud původní rozsudek s šestnáctiletým trestem.
  • 23. července 2014 — Vrchní soud verdikt potvrdil, i když trest snížil na třináct let. Uvedl, že je pachatel mladý a je možné, že se poučí.
  • 20. května 2015 — Po stížnosti bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (po jejím podání stáhli obhájci dovolání) Nejvyšší soud dosavadní rozsudky zrušil pro nedostatek důkazů. Vrátil případ krajskému soudu, Nečesaný mohl odejít z vězení.
  • 2. září 2015 – 1. dubna 2016 — Krajský soud se případem znovu zabýval. Lukáše Nečesaného opět uznal vinným, uložil mu trest třináct let vězení a nařídil zaplatit kadeřnici úhradu škody 80 tisíc korun.
  • 25. července 2016 — Otec obžalovaného muže, ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, podal trestní oznámení na policisty, kteří hořický útok vyšetřovali. Vyšetřovatelé podle něj zkoušeli nezákonně ovlivnit výpověď svědka.
  • 31. srpna 2016 — Vrchní soud v Praze znovu potvrdil trest Lukáši Nečesanému, musí se tedy vrátit do vězení.
  • 18. listopadu 2016 - Lukáš Nečesaný podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
  • 21. prosince 2016 - Nejvyšší soud přerušil Nečesanému výkon 13letého trestu, dokud o jeho druhém dovolání nerozhodne.
  • 29. března 2017 - Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Lukášem Nečesaným, kauzu vrátil Krajskému soudu v Hradci Králové.
Vydáno pod