Vláda zjednodušila cestu k získání posudků EIA

UDÁLOSTI: EIA se má zrychlit, slibuje s novelou vláda (zdroj: ČT24)

Úřední proces posuzování vlivu chystaných staveb na životní prostředí (EIA) by se měl zrychlit minimálně o měsíc, zjednoduší se a nebude se vztahovat na všechny projekty. Od nového zákona, který na svém posledním letošním jednání přijala vláda, si to slibuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Po delší době jsem na vládě vyslovil slůvko EIA, které obvykle způsobuje to, že část členů vlády protáhne obličeje. Proto jsem velmi rád, že vláda projednala a schválila transpoziční novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí,“ konstatoval ministr životního prostředí na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Novela o tom, jakým způsobem se má hodnotit dopad projektů na životní prostředí, zavádí do českého právního řádu evropské předpisy – podle Brabce ale předloha zároveň posloužila jako nosič pro domácí legislativní invenci, a díky té se má úřednický maraton směřující k získání posudku zkrátit a navíc omezit jen na některé žadatele. „Bude to znamenat zkrácení staveb, zrychlení a ušetření peněz investorů,“ slibuje ministr.

Rychleji a méně často

Proces EIA se zjednoduší a zkrátí ze stávajících šesti měsíců minimálně o pětačtyřicet až padesát dní a také se výrazně sníží počet subjektů – a budou to stovky projektů – které procesu EIA nebudou vůbec podléhat. Bude to znamenat zkrácení staveb, zrychlení a ušetření peněz investorů.
Richard Brabec

Nově se nebude zveřejňovat oponentní posudek, což má proces zrychlit minimálně o pětačtyřicet dní. Ministerstvo chce, aby autorizované osoby, které posudky dělají, dodržovaly stanovené lhůty, což se nyní občas neděje. Proces EIA trvá podle zákona půl roku, po novele by se zkrátil na 4,5 měsíce.

Novela také omezuje počet záměrů, které budou EIA podléhat. Ročně se v zemi posuzovalo zhruba dva tisíce tzv. podlimitních záměrů, z toho pouze čtyřicet poslaly úřady do zjišťovacího řízení. Po novele se podlimitní záměry budou posuzovat jen ve zvláště chráněných územích.

Další zrychlení má přinést novela souvisejícího stavebního zákona. Tou se už zabývá sněmovna a investoři by podle ní mohli získat územní rozhodnutí, stavební povolení i stanovisko EIA v jednom, takzvaném koordinovaném řízení.

Výhrady aktivistů: Veřejnost mimo hru

Nová EIA míří k posouzení do sněmovny, už nyní zaznívají výhrady. Ze seznamu takzvaných navazujících řízení totiž byla vyškrtnuta ta, která byla vedena podle atomového zákona.

Tento krok ale kritizuje sdružení Jihočeské matky, podle nějž omezí účast veřejnosti při povolování jaderných zařízení. Nebude se moci u soudu ohradit proti závěrečnému stanovisku vydanému v procesu EIA. Poukázalo rovněž na to, že už v meziresortním řízení o vyškrtnutí usiloval Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

„Sen o nezávislosti jaderného dozoru se pomalu, ale jistě rozplývá. Státní úřad pro jadernou bezpečnost pomáhá umetat cestičku budovatelům nových jaderných bloků. Ti totiž nepotřebují žádnou opozici, která by se jim pletla do cesty,“ dodala Monika Machová Wittingerová ze sdružení.

ODS je spokojená

Také podle ekologických organizací návrhy omezují obyvatele v tom, jak do řízení vstupovat. „Na začátku rozhodování o každém projektu je účast veřejnosti mnohem důležitější než v těch následných fázích,“ uvádí expert na politiku životního prostředí ze Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Naopak třeba ODS s omezením veřejnosti a se zrychlením procesu souhlasí. „Dotčená veřejnost by neměla mít jen bezbřehá práva, ale v rámci toho příslušného řízení také patřičné povinnosti,“ uvedl poslanec Jan Zahradník.