Policie prošetřuje podezřelé toky peněz do TOP 09 i kauzu „OKsystem“

Praha - Úředníci ministerstva práce a sociálních věcí Šiška a Hojer měli nabízet firmě OKsystem zakázku na míru nadhodnocenou o dvacet milionů. Tak měl podle deníku Právo vypadat úplatek, který šetří protikorupční policie. Exnáměstek Šiška výměnou za něj údajně žádal stažení stížnosti u antimonopolního úřadu. OKsystem ji podal kvůli podezření na nezákonný postup při vypisování jiných zakázek, souvisejících s výplatou sociálních dávek. Lidové noviny zase znovu píší o firmách, které údajně finančně podporovaly TOP 09 a pak od ministerstva dostaly zakázky.

Údajně podivné zakázky rozdělované prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí měly být výhodné zejména pro stranu ministra Jaromíra Drábka. Lidové noviny ukazují na tři firmy, které měly dát straně stotisícové sponzorské dary a pak se dostat k zakázkám. Například firma Techniserv jako subdodavatel pro firmu Fujitsu. „Jestli firma Fujitsu pochybila a nenahlásila svoje subdodavatele, což pravděpodobně měla udělat, tak je to problém vztahu mezi firmou Fujitsu a ministerstvem vnitra,“ uvedl Drábek.

Další společností je Intelek, který TOP 09 daroval padesát tisíc. Od Šišky firma později získala 112milionovou zakázku. „Získala ji přesto, že předložila nejdražší nabídku ze všech čtyř uchazečů,“ uvedla poslankyně Lenka Kohoutová (ODS). „Ty dary poskytly v prvním roce fungování TOP 09 v roce 2009. V té době jistě nemohli předpokládat, že například já budu ministrem práce a sociálních věcí,“ dodal Drábek.

Podezřelé zakázky na MPSV a toky peněz do TOP 09 (zdroj: ČT24)

Toky peněz do TOP 09 už se podle deníku zabývá policie. Ta údajně pokročila i ve vyšetřování kauzy, kvůli které je bývalý první náměstek Vladimír Šiška ve vazbě - tedy nabízení stomilionové zakázky firmě OKsystem za to, že stáhne svojí stížnost na ministerstvo u antimonopolního úřadu. Policie podle Práva zjistila, v čem měla být zakázka pro OKsystem výhodná. „Je tam nahrávka, na které Šiška jednoznačně mluví o tom, že OKsystem dostane zakázku v hodnotě 80 milionů korun a že se tato zakázka uměle navýší o dalších dvacet milionů,“ uvedl zdroj deníku Právo.

S OKsystemem údajně detaily tendru, který měl být pro firmu ušitý na míru, dojednával šéf IT oddělení resortu Milan Hojer. I on je z podplácení obviněný, do vazby ho ale soud neposlal. „Plnil jsem svoji práci, víc k tomu nemám co říct,“ uvedl Hojer. „Počkejme si skutečně na to, až policie oficiálně uvolní ty informace. Myslím si, že se ukáže to, co říkám od začátku, že ty věci se mají trošku jinak, něž jak bylo původně prezentováno,“ dodal Drábek.

Ministr Drábek kvůli kauze z resortu odchází se slovy, že angažmá Šišky jako náměstka je jeho odpovědnost. Podle opoziční sociální demokracie rezignaci zbytečně odkládá, strana ji označuje za předvolební trik.