V Česku se objevila nebezpečná nemoc divočáků přenosná i na člověka

V Česku se objevila trichinelóza (zdroj: ČT24)

Na území České republiky se objevila trichinelóza způsobená parazitem svalovcem. Rozbor ho odhalil u divočáka uloveného na Frýdlantsku. Nemoc je nebezpečná i pro člověka, který se může parazitem nakazit. Při poslední velké epidemii onemocnělo před 18 lety na Slovensku skoro 400 lidí.

Svalovce odhalil rozbor u divočáka uloveného na začátku prosince v Bílém Potoce. „Za tři dny přišel výsledek, že jeden kus byl pozitivní. Mně to doslova vyrazilo dech,“ řekl ČT předseda Mysliveckého spolku Paličník – Bílý Potok Slávek Nový.

Parazita měla ulovená bachyně. Může ho ale mít i divočák, kterého srazí auto, nebo zvěř ulovená načerno. Obecně jsou nebezpečné případy, kdy maso před konzumací neprojde laboratorními testy. Restaurace by proto měly odebírat jen certifikovanou zvěřinu.

Parazit se přenáší krví. Vyskytuje se u prasat, ale také u psů, koček, medvědů, jezevců nebo lišek. Zvířata se nakazí masem zdechlin, člověk konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa. Zpočátku se onemocnění projevuje bolestmi břicha a průjmem, v další fázi horečnatými stavy, bolestmi svalů, třesem, křečemi. Při velkém množství larev v těle může člověk zemřít.

Svalovec stočený
Zdroj: ČT24

Nakazit se totiž může i člověk, i když jen v případě, že maso není před konzumací dostatečně tepelně upravené. „Častým příznakem je potom horečka a bolestivost v místě postižení,“ uvedl zástupce ředitele liberecké krajské hygienické stanice Jaroslav Harman.

V celém katastru Bílého Potoka je nyní vyhlášené ohnisko nákazy. Veterináři musí po dobu tří měsíců vyšetřit každý ulovený kus vnímavý na svalovce, tedy nejenom divoká prasata, ale i lišky, nutrie a jezevce.