Před odvoláním prý s Lessyho vozem někdo manipuloval

Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy během Interview ČT24 přiznal, že těsně před jeho odvoláním někdo tajně manipuloval s jeho služebním vozem. Řídící jednotka i odborné prohlédnutí prý ukázaly, že v době, kdy Lessy seděl na zasedání bezpečnostního výboru, někdo pozměnil elektroinstalaci u vozu zaparkovaného v garáži. Bývalý policejní prezident si podle svých slov nechal odborně prohlédnout vůz, na další kroky se ale kvůli odvolání ministrem Kubicem prý nedostalo.

Lessyho služební vůz prý obsahoval odlišný počet některých součástek, než bývalo běžné. O důsledek běžné údržby se podle něho prý nejednalo.  „To auto stálo v takovém prostoru, ve kterém nemohlo nijak popojet, řidič měl navíc v tu dobu dovolenou,“ řekl. Zda se někdo nepokusil namontovat do vozidla odposlech, může Lessy pouze spekulovat. Než stihl celou věc více prošetřit, musel služební auto po svém odvolání odevzdat.

„Já jsem to nedotáhl do konce, protože když jsem přijel do Prahy svým vlastním autem, tak následovaly známé kroky proti mně. Mám ale záznam o nestandardním zásahu na mém služebním voze,“ dodal. Podobných nestandardních věcí se kolem klíčových svědků nebo osob ve vyšetřování prý dělo hodně.

Bývalý šéf policistů má za sebou kvůli vyšetřování téměř pětihodinový výslech u GIBS. Byl prvním od konce srpna, kdy ho Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Hned po obvinění ho ministr vnitra Jan Kubice propustil. „Nebudu tady komentovat svou výpověď, ale dopodrobna jsem vylíčil svůj vztah ke kolegům ze Zlína,“ zmínil Lessy.

Inspekce Lessymu vyčítá, že loni 6. září měl předat své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je dala novináři. Ta je pak údajně na Lessyho pokyn předala redaktorovi deníku Právo. Bývalý policejní prezident měl porušit zákon tím, že o získaných informacích nezachoval povinnost mlčenlivosti.

Podle Lessyho je zvláštní, že před ním inspekce tají spis

Odvolaného policejního prezidenta ale udivuje, že se vyšetřující inspekce přímo nezabývá jeho námitkou, se kterou dříve nepochodil u státního zástupce. Lessy protestuje, že 6. září byl přítomen v Ostravě kvůli nehodě svého syna. Státní zástupce to ale neshledal pro celkový závěr o důvodnosti stíhání jako zásadní. Podstatný je prý samotný čin bez ohledu na to, kdy se vlastně odehrál. S tím Lessy nesouhlasí. „Zcela zásadně odmítám, že jsem prostřednictvím své mluvčí předal některé citlivé materiály na Jaroslava Vaňka. Vylučuji, že bych manipuloval s nějakými dokumenty, navíc to ani nebylo 6. září 2011,“ dodal.

„I z právnického hlediska je to velmi zajímavé, že se nikdo z nich nezabýval tím rozporem data a místa,“ podotkl Lessy. Zvláštní je podle něho také postoj inspekce, která mu doposud neumožnila přímo nahlédnout do spisu. „Prý z taktického důvodu - je to ale velmi znepokojující,“ dodal.

Sesazený policejní prezident nyní čelí dvěma řízením, obě ale považuje za nespravedlivé a od začátku se brání. Pomáhají mu s tím známi advokáti Tomáš Sokol a Václav Láska. První z nich se zabývá kontrolou samotného trestním řízením, druhý pak posuzuje, zda bylo následné odvolání Lessyho v souladu se zákonem. Podle Lessyho je jeho stíhání účelové. „Byla to jediná šance, jak se zbavit policejního prezidenta. … Paragraf, podle kterého já jsem byl propuštěn, je svým způsobem na hranici ústavnosti a je využíván v mimořádných situacích,“ komentoval.

Václav Láska: „Rozhodnutí, které podepsal pan ministr Kubice a kterým propustil pana Lessyho ze služebního poměru, je postavené na nepravdivých tvrzeních a je učiněné v rozporu se zákonnými předpisy. Opravnými prostředky, které máme k dispozici, se to budeme snažit prokázat.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod