Tisíce podpisů pro prezidentské kandidáty ověří náhodně počítač

Praha – Desítky tisíc podpisů pod archy prezidentských kandidátů bude kontrolovat počítačový program. Nevybere ale všechny, půjde o náhodný výběr. Konkrétní osoba v archu musí být ztotožněna s údaji, které jsou v základním registru nebo v evidenci obyvatel. Uchazeči o Hrad musí podat kandidaturu do 6. listopadu 2012, kdy je uzávěrka přihlášek. Čas na sběr podpisů se tak všem pomalu krátí. Zatím je potvrzeno sedm jmen.

Archy s podpisy odevzdají kandidáti spolu s přihláškou. Ministerstvo vnitra položky přepočítá a najatá firma do sedmnácti dnů zkontroluje údaje – jména, adresy a data narození. U každého kandidáta náhodně prověří 8 500 podpisů. Pokud u některého najde chyby u tří procent jmen, bude jich muset prověřit ještě dalších osm a půl tisíce.

Samotné podpisy ale zůstanou úplně bez ověření. „Jestliže ověříme totožnost té osoby, tak je velmi málo pravděpodobné, že by to byl podvodník,“ domnívá se šéf Státní volební komise Václav Henych. Podpisy si ale předem ověřují i některé volební štáby. „Za pravost podpisů vždycky odpovídá jeden člověk, takzvaný desítkář, který je podepsán na zadním listě archu,“ uvedla například kandidátka Zuzana Roithová. Na ministerstvo vnitra ale zatím žádné archy ke kontrole nedorazily.  

image_401262
Zdroj: ČT24

Do první přímé volby prezidenta půjdou po dnešku další dva kandidáti. Přes 50 tisíc podpisů od voličů získala právě lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová, ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi se zase podařilo sehnat všech 40 podpisů jeho kolegů z poslaneckého klubu TOP 09. Kampaň chce rozjet za dva týdny po podzimních volbách. „Řekněme, úplně žhavá bude až po ukončení voleb do krajských sněmů a do Senátu. Pak to opravdu začne,“ řekl ministr ČT.

50 tisíc podpisů zřejmě brzy oznámí i Dlouhý

Sedmičku uchazečů o Hrad brzy doplní i exministr Vladimír Dlouhý, který překročení 50 tisíc podpisů oznámí zřejmě na začátku příštího týdne. Devátý v řadě Vladimír Franz má zatím dvaadvacet a půl tisíce podpisů a tvrdí, že potřebných padesát tisíc bude mít do měsíce. Někteří další kandidáti jich ale zatím sesbírali jen pár tisícovek. „Myslím, že to bude opravdu překvapení, až to začneme stahovat. Sama jsem zvědavá,“ řekla ČT kandidátka Táňa Fischerová.

Podpisy už mají sebrané expremiéři a favorité prezidentské volby Miloš Zeman a Jan Fischer nebo šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Dalšími kandidáty na nástupce Václava Klause jsou místopředseda ČSSD Jiří Deinstbier a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). K jejich kandidatuře stačilo, aby je nominovalo minimálně 20 poslanců či deset senátorů.

První kolo volby prezidenta proběhne 11. a 12. ledna. Hlasovací lístky budou mít všichni voliči tři dny před tím. Pokud prezident nevzejde z prvního kola, po čtrnácti dnech se volební místnosti otevřou podruhé.

O Hrad se utká už sedm kandidátů (zdroj: ČT24)