Také Dlouhému se podařilo nasbírat 50 tisíc podpisů k boji o Hrad

Praha - Vladimír Dlouhý získal 50 tisíc podpisů pro svoji kandidaturu a může se tak ucházet o prezidentský post. „Nyní jenom čekáme, abychom tuto zprávu mohli oficiálně potvrdit. Čekáme na to, až jednotlivé petiční archy z regionů dorazí do kanceláře v Praze,“ uvedl mluvčí kampaně Vladimíra Dlouhého Jan Piskáček. Nutné podpisy už mají i expremiéři a favorité prezidentské volby Miloš Zeman a Jan Fischer, šéfka Suverenity Jana Bobošíková a europoslankyně Zuzana Roithová.

Dalšími kandidáty na nástupce Václava Klause jsou ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). K jejich kandidatuře stačilo, aby je nominovalo minimálně 20 poslanců či deset senátorů. Uchazeči o Hrad musí podat kandidaturu do 6. listopadu 2012, kdy je uzávěrka přihlášek. K urnám pak lidé zamíří 11. a 12. ledna, kdy budou v prvním kole poprvé v historii vybírat hlavu státu.

Dlouhý se rozhodl, že podpisy nezbytné pro jeho nominaci budou sbírat také studenti formou placené brigády. Svoji kampaň pak pojal jako sérii běhů po republice. Ve svém „dlouhém běhu“ za zvolení chtěl uběhnout asi 500 kilometrů. Běžecká kampaň má podle něj symbolizovat, že chce občanům často znechuceným politikou nabídnout optimismus a pozitivní změny. Chce prý také dodělat práci, od níž odešel jako představitel bývalé vlády.

Vydáno pod