Lang má volnou cestu do čela NBÚ, o jeho jmenování jednali poslanci

Jiřího Langa, kterého by chtěl dosadit do čela Národního bezpečnostního úřadu, představil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslancům z bezpečnostního výboru. Poslanci Langovo jmenování podpořili stejně jako pověření dosavadního ředitele NBÚ Dušana Navrátila koordinací kybernetické bezpečnosti.

Výměna v čele NBÚ má jít ruku v ruce se snahou státu o vytvoření samostatného úřadu, který bude zajišťovat kybernetickou bezpečnost. Zatím je kybernetická bezpečnost v kompetenci NBÚ, ale ten by se výhledově měl zabývat především bezpečnostními prověrkami. Dosavadní šéf bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil se stane nejprve vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost a bude připravovat vznik samostatného úřadu. V čele NBÚ ho potom chce vláda nahradit Jiřím Langem. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by byla škoda nevyužít Langových znalostí v rámci státní správy.

Jmenování nového ředitele NBÚ musí projednat bezpečnostní výbor, což se také stalo. Jiří Lang k poslancům promluvil jen krátce, řekl, že premiérovu nabídku rád přijal a bude se ze všech sil snažit vést NBÚ zodpovědně. Podotkl, že dostal několik lukrativních nabídek „z východu i západu“, chce ale dál pracovat pro stát. Za nejchoulostivější úkol považuje udělování bezpečnostních prověrek.

Vláda od Jiřího Langa očekává, že při práci v NBÚ zužitkuje své dlouholeté zkušenosti z bezpečnostních složek. V kontrarozvědce pracoval od 90. let a posledních třináct let ji vedl. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) Langovo jmenování podporuje, připomněl, že bezpečnostní úřad a BIS často úzce spolupracují.

Poslanec z bezpečnostního výboru Martin Lank (Úsvit) však před jednáním poznamenal, že úzký vztah Langa k BIS může být i nevýhodou. Obává se, že by to mohlo ovlivnit udělování bezpečnostních prověrek. Výměnu v čele NBÚ kritizovala také poslankyně Jana Černochová (ODS), která premiérovi vyčítala, že systémové změny, které navrhuje, jsou neprovázané a nekoordinované. „Jste vláda Kosteleckých uzenin, postupujete salámovou metodou,“ řekla poslankyně. Premiér naopak míní, že změny na sebe organicky navazují.

Poslanci naopak nevzpomněli na problémy, které poznamenaly působení Jiřího Langa v čele BIS. Kontrarozvědka v jeho třináctileté éře například čelila podezření, že z ní unikly odposlechy telefonátů z roku 2007, kde spolu hovořili tehdejší pražský primátor Pavel Bém s lobbistou Romanem Janouškem. V době, kdy Lang vedl BIS, také média poukazovala na to, že úřad zaměstnával bývalé pracovníky Státní bezpečnosti, kteří měli za sebou školení KGB.