Další otrava metylalkoholem: V nemocnici skončil muž ze Šlapanic

Brno - Jižní Morava má dalšího přiotráveného metanolem. 66letého muže přivezla včera manželka ve vážném stavu do Fakultní nemocnice v Brně a vyšetření následně potvrdilo otravu. Podle informací ČT koupil muž otrávený rum na benzinové pumpě ve Šlapanicích, ale ne v obchodě, ale od neznámého prodejce přímo z auta. Policejní mluvčí potvrdila, že je to jedna z prošetřovaných verzí.

Stav muže je stabilizovaný, ale nadále zůstává vážný, uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová s tím, že více prozradit nemůže. Kriminalisté zajistili u muže doma 40 láhví několika druhů alkoholu, ze kterých odebrali vzorky - ty teď analyzuje laboratoř. 

Policisté vyzývají veřejnost, aby alkohol od neznámých prodejců nekupovala, a pokud už nějaké takto opatřené láhve má někdo doma, měl by si nechat jejich obsah otestovat.

V Jihomoravském kraji je to již čtvrtá osoba, která byla přiotrávena metanolem. Dva muži, hospitalizovaní ve Znojmě a v Kyjově, otravě podlehli. Jeden pacient ještě zůstává v péči lékařů v Boskovicích. V celé republice pak na otravu zemřelo 27 lidí.

Heger připravuje zákon, který má před alkoholem ochránit děti 

Na společném postupu při ochraně dětí a mládeže před alkoholem se dnes shodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zástupci likérek. Chystaným zákonem se má zcela zakázat stánkový prodej alkoholu a automaty na alkohol, protože tam nelze vyloučit, že nápoj koupí dítě. Změnu legislativy má do dvou týdnů dostat na stůl vláda.

Ministerstvo se také zaměří na zpřísnění postihů pro ty, kdo budou nalévat alkohol dětem a mládeži. „Z rozhodnutí vlády se stane prodej alkoholu koncesovanou živností, a tak který hospodský bude opakovaně nalévat dětem či mladistvým, nepůjde už jen o pokutu do výše tří milionů korun, ale možná i o ztrátu či zákaz živnost,“ doplnil šéf Hegerova kabinetu Jan Růžička. Toto zpřísnění výrobci a dovozci tvrdého alkoholu podpořili.

Reportáž Michaely Polákové a Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)