Soud poslal kvůli eurodotacím do vazby bývalého člena ODS Ježka. Ostatní vyšetřuje policie na svobodě

V kauze ROP Severozápad zůstal ve vazbě jen podnikatel Daniel Ježek (zdroj: ČT24)

Ústecký okresní soud poslal v noci na čtvrtek do vazby někdejšího vlivného člena ODS, podnikatele Daniela Ježka. Nejvýše postavenými ve skupině obviněné kvůli manipulacím s evropskými penězi z Regionálního operačního programu Severozápad jsou předseda karlovarské krajské ČSSD Petr Navrátil a vysoce postavený úředník ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Bártl (ODS). Celkem policie stíhá 24 lidí. Kromě Ježka vyšetřuje policie všechny obviněné na svobodě.

  • Jana Vaňhová – bývalá hejtmanka Ústeckého kraje za ČSSD
  • Alexandr Novák – bývalý senátor a exstarosta Chomutova za ODS
  • Daniel Ježek – podnikatel, bývalý člen ODS
  • Petr Navrátil – starosta Chebu, bývalý předseda ČSSD v Karlovarském kraji (do prosince 2016), bývalý šéf výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad
  • Arno Fišera – bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji (2011–2012), po obvinění v kauze ukončil i členství v ČSSD
  • Jakub Pánik – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
  • Miloslav Čermák – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
  • Petr Horký – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje a místostarosta Mariánských Lázní za ČSSD
  • Pavel Kouda – bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, bývalý člen ČSSD
  • Petr Fiala – bývalý předseda ODS v Ústeckém kraji a ředitel Krajské zdravotní
  • Jiří Červinka – pověřený ředitel úřadu ROP Severozápad po část roku 2011
  • Zdroj: ČTK

Vazbu pro podnikatele Ježka soud zdůvodnil obavou z toho,  že by Ježek mohl obviňovat svědky v dotační kauze ROP Severozápad.

Státní zástupce žádal pro Ježka vazbu i kvůli obavám z útěku, s tím se ale soud neztotožnil. Jednání trvalo nezvykle dlouho, přes čtyři hodiny.

Obvinění jsou z ČSSD i ODS

Petr Navrátil je předsedou ČSSD v Karlovarském kraji a chebským starostou. V minulosti byl také náměstkem hejtmana a především předsedou výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, tedy vrcholného orgánu, který odpovídal za rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

UDÁLOSTI: Policejní razie spojená s možnými dotačními podvody na severu (zdroj: ČT24)

Nyní je Navrátil také nejvýše postaveným činným politikem ze skupiny, kterou policie kvůli dotacím z ROP Severozápad obvinila. Již dříve se kolem něj policie točila, téměř přesně před rokem mu prohledala kancelář i byt, ale tehdy ho ještě neobvinila. Aktuální zátah ho zastihl nečekaně. Nedorazil na plánované jednání a na chebské radnici ho dlouho marně hledali.

Nakonec však do Chebu dospělo usnesení pražského vrchního státního zastupitelství. „Pan starosta Petr Navrátil byl obviněn v souvislosti s vyšetřováním celé kauzy ROP Severozápad,“ uvedla mluvčí města Simona Liptáková.

Starosta Chebu a zastupitel Karlovarského kraje, do prosince 2016 šéf krajské ČSSD. V letech 2008–2015 byl náměstkem hejtmana pro regionální rozvoj, dopravu a silniční hospodářství. Od roku 2012 byl předsedou výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, od roku 2014 je místopředsedou. Loni v prosinci policisté prohledávali politikovu kancelář i byt a pátrali po dokumentech z doby, kdy zasedal v hodnoticí komisi. Navrátil tehdy řekl, že jde o projekty staré tři a více let.

Petr Navrátil
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Na nejvyšší místa si policie sáhla ještě jednou. Informaci o zadržení vysoko postaveného úředníka ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Bártla (ODS) přinesl jako první server Aktuálně.cz s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Vladimír Bártl je na ministerstvu pověřen řízením sekce podnikání, digitální ekonomiky a spotřebitele, jeho funkce tak odpovídá pozici náměstka.

Mluvčí ministerstva František Kotrba však míní, že se Bártlovo zadržení nejspíše netýká jeho práce na MPO. „Záležitost, o kterou v případě ředitele odboru Vladimíra Bártla pověřeného řízením sekce jde, se pravděpodobně týká jeho působení před nástupem na ministerstvo průmyslu a obchodu. Proto ji MPO nebude komentovat,“ uvedl mluvčí. Bártl byl do roku 2007 mosteckým primátorem.

Po vystudování liberecké Vysoké školy strojní a textilní pracoval v Chemopetrolu, kde se postupně dostal do pozice výkonného ředitele a později řídil jednu z jeho dceřiných společností. Následně vstoupil do politiky, mezi lety 2001 a 2007 byl mosteckým primátorem. Později začal pracovat ve státních službách, nejprve jako ředitel odboru a ředitel sekce na ministerstvu dopravy, později v téže pozici na MPO. 

Vladimír Bártl
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Po dlouhých výsleších policie stále zadržuje tři z 24 obviněných, uvedla ve středu večer ještě před tím, než soud poslal podnikatele Ježka do vazby, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Mezi propuštěnými byli chebský starosta Petr Navrátil i bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Sami však o aktuálním dění nechtěli mluvit a skoupá na slovo byla také Bradáčová. „Ke skutkům ani osobám určitě v následujících týdnech nebudeme žádné informace poskytovat,“ řekla státní zástupkyně, když večer odcházela ze sídla Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Žalobci mají k dispozici lhůtu 48 hodin, do které mohou rozhodnout o případném návrhu na vzetí obviněných do vazby. 

Obviněn Fišera i Kouda

Jedním z obviněných je bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera, potvrdil to jeho advokát Jaroslav Ortman. „Obvinění má 183 stran a když ho dostal včera, tak možnosti na posouzení všech věcí jsou naprosto mlhavé a špatné. V každém případě popírá, že by se dopustil trestné činnosti,“ řekl ve středu Ortman. Zároveň potvrdil, že vlivný sociální demokrat zůstává mezi zadrženými.

Nově byl obviněn také bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda (dříve ČSSD). „Nebudu nic komentovat, pokud budete chtít něco vědět, tak se obraťte na mého právníka,“ vzkázal Kouda. Bývalého náměstka potrestal letos ústecký krajský soud zatím nepravomocně tříletým podmíněným trestem s odkladem na pět let v jedné z předchozích kauz ROP Severozápad.

V 80. letech byla členkou KSČ, pracovala jako vychovatelka na základní škole v Klášterci nad Ohří. Od roku 1998 je členkou ČSSD, později byla i místopředsedkyní strany. V roce 2008 se stala hejtmankou Ústeckého kraje, přestože nebyla volebním lídrem strany – tím byl  Jaroslav Foldyna, kolegové z jeho vlastní strany ho ale krátce před volbou odmítli na post hejtmana nominovat. Vaňhová byla v tomto období také členkou výboru regionální rady ROP Severozápad. Ten měl konečné slovo v rozhodování, který projekt bude podpořen evropskými penězi. Mezi lety 2012 a 2016 pak byla náměstkyní hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM. Politička je spojována s řadou podezřelých zakázek v kraji. Jejím partnerem byl podnikatel a vlivný člen ČSSD Roman Houska, kterého v listopadu 2013 našli zastřeleného před jejich domem. 

Jana Vaňhová
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Fišera a Kouda rozšířili dosud známá a potvrzená jména obviněných, mezi kterými jsou bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji Petr Navrátil (oba ČSSD) nebo někdejší vlivní členové ODS, podnikatel Daniel Ježek, kterého soud poslal zatím jako jediného do vazby, bývalý senátor Alexandr Novák a také bývalý ústecký krajský předseda strany a ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala. Jeho telefon je vypnutý. Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra už dříve řekl, že Fiala čerpá dovolenou.

Mluvčí Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, Lucie Dosedělová řekla, že kraj o obvinění svého manažera nemá informace. „Policie se na nás neobrátila. Nemáme tedy informace, zda to tak je nebo není. A i kdyby to tak bylo, tak se k tomu nebudeme vyjadřovat do doby, než by došlo k rozhodnutí soudu,“ řekla Dosedělová. 

Kromě někdejších špiček Ústeckého kraje jsou na seznamu obviněných, který má k dispozici ČTK, hodnotitelé projektů, které žádaly o dotace z ROP Severozápad.

Bývalý senátor ODS a exstarosta Chomutova. V roce 1999 město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 milionů korun německé firmě – peníze za zprostředkování ale skončily na rakouském soukromém účtu Novákových. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů byl v roce 2010 odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 5 milionů korun, po odvolání mu krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky. Novák se vězení dlouho vyhýbal; až na jaře roku 2013 ho zadržela policie, která se obávala, že chce politik uprchnout do USA. V půlce trestu Nováka soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj spolek Gryphons, který svou činnost dokládal zapůjčením čtyřkolky, pípy a pomocí při organizaci neckyády v obci Želenice. Podle kárného senátu NSS žalobce Kosán, jenž Novákovi pomohl na svobodu, porušil své povinnosti; stejně tak pochybil i chomutovský soud. Novák po propuštění z vězení koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila jeho manželka. Už dříve nakoupili také rozsáhlé pozemky na severu Čech a několik domů.

Alexandr Novák
Zdroj: ČT24

I v Karlovarském kraji se obvinění týkají mimo jiné špiček krajské ČSSD. Obviněn byl současný krajský předseda Petr Navrátil, bývalí náměstci hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák a Petr Horký, který byl též místostarostou Mariánských Lázní.

Čermák se nechtěl k současné situaci vyjadřovat. Podobně i Petr Horký nechtěl konkretizovat, čeho se ale obvinění týká, ale potvrdil, že byl obviněn a už je na svobodě. Pánik ani Navrátil na telefony nereagují.

Kušnierz: Nemám co ztratit

Obvinění se týká také bývalého ředitele úřadu ROP Severozápad Petra Kušnierze. Ten však figuroval i v dalších kauzách, které se točí kolem programu evropských dotací pro Ústecký a Karlovarský kraj. Když mu po odpykání prvního trestu hrozilo, že se do vězení vrátí, začal vypovídat. Právě na jeho výpovědi podle některých advokátů nová obvinění stojí. Kušnierz míní, že nemá co ztratit. Tvrdí, že se do problémů dostal kvůli své důvěřivosti. „Byl jsem loajální a poslušný, řekneme-li to těmito dvěma slušnými slovy,“ řekl.

Naproti tomu Leo Steiner, který už kdysi poukazoval na neprůhledný způsob hodnocení projektů a rozdělování evropských dotací v Ústeckém kraji, v souvislosti s obviněním tak velkého množství vysoko postavených lidí hovoří o mafii, jejíž nedílnou součástí Petr Kušnierz byl. „Byl pevnou součástí mafie v pozici vykonavatele,“ míní Steiner.

Jiří Hynek: Policejní reorganizace věc oddálila na současné datum (zdroj: ČT24)

ROP skončil, soudy pokračují

Regionální operační program Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici.

V několika kauzách figuruje bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za údajné ovlivňování projektů.

Spolu s ním byl odsouzen i další bývalý ředitel Pavel Markvart, někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Všichni dostali podmínky.

Soudkyně Kamila Elsnicová tehdy naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. „Soudu je známo, že ještě nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek,“ řekla. Ve výpovědi Kušnierz detailně popsal schůzky s Ježkem, exsenátorem Novákem v Chomutově či Oulickým.

Před soudem stojí i ředitelka Jana Havlicová. Společně s dalšími lidmi včetně bývalého hejtmana Jiřího Šulce je obžalována za to, že podle policie neoprávněně svým předchůdcům proplatila statisícové částky při odchodu z úřadu. Soud už téměř rok řeší i podezření z předražení zakázky Krajské zdravotní na nákup přístrojů. Obžalováni jsou bývalí i současní manažeři společnosti.

Kvůli problémům se nevyčerpalo 3,5 miliardy

Program ROP Severozápad byl téměř dva roky pozastaven. Úřady k tomuto kroku přistoupily kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a velkým chybám v projektech a obvinění úředníků a politiků. Naplno se čerpání podařilo obnovit po téměř dvou letech. Nestihlo se proto vyčerpat zhruba 3,5 miliardy korun.

ROP Severozápad podpořil během své existence 536 projektů, nejúspěšnějšími žadateli byly Ústecký a Karlovarský kraj, město Ústí nad Labem a Krajská zdravotní sdružující pět nemocnic v Ústeckém kraji. Díky dotacím bylo opraveno 30 školních a předškolních zařízení, opraveno nebo vybudováno 245 kilometrů silnic nebo 55 kilometrů cyklostezek.

Úřad na dotacích proplatil 19,4 miliardy korun, poslední peníze poslal příjemcům na konci června. Regionální operační programy už dnes pro čerpání evropských dotací nefungují, peníze přerozdělují jednotlivá ministerstva.