Nová metoda zjistí metanol i přes láhev, vše za několik minut

Praha - Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) vyvinula způsob, jak se dá zjišťovat koncentrace jedovatého metanolu přes láhev. Metoda je několikanásobně levnější a rychlejší než klasické testování, zatím ale není certifikovaná. Ověřování se dá přitom provádět malým přístrojem i v terénu, vědci nyní na zavedení metody v praxi spolupracují s celníky.

Takzvaná Ramanova spektroskopie, která funguje na principu analýzy odrazu ozářeného vzorku, je známá už delší čas, pro zjišťování metanolu ale zatím testována nebyla. Tým vedoucí laboratoře molekulové spektroskopie Miroslavy Novotné začal metodu rozvíjet po začátku kauzy s pančovaným alkoholem, kdy univerzita nabídla veřejnosti testování domácího alkoholu zdarma a pro velký zájem nestíhali chemici ověřovat donesené vzorky certifikovanou metodou na plynovém chromatografu.

„Tady ta analýza zabere asi tak desetkrát méně času než na chromatografu, řádově minutu,“ uvedla Novotná. Zatímco certifikované testování stojí kolem 300 až 400 korun i více, prověření jednoho vzorku novou metodou vyjde prý nejvýše na desetikoruny. Přístroj vypadá například jako stolní kopírka. „My vezmeme laserové záření a tím ozáříme vzorek. Záření se částečně ve vzorku odrazí zpátky a my analyzujeme odražený svazek záření,“ popsala zjednodušeně fungování metody Novotná. Chemické složení vzorku se poté ve formě grafu ukáže na obrazovce počítače.

Testování pro soukromé osoby

Vzorky jsou přijímány vždy ve čtvrtek od 14 do 16 hodin ve vestibulu budovy A VŠCHT v Praze, Technická 5, Praha 6. Žadatel vyplní formulář s kontakty a informacemi o vzorku. Podle počtu zájemců bude výsledek zaslán e-mailem nebo sms zprávou žadateli následující nebo třetí den po přijetí vzorku. Lidé by si měli přinést originální láhev, z níž bude odebrán vzorek. Nepřijímají se sladké likéry. Výsledky by měly být známy do druhého, maximálně třetího dne.

Analýza se může provést i malým přenosným přístrojem, ne všechny jsou ale pro určování metanolu vhodné. „Některé láhve třeba jsou barvené a jsou barvené takovou látkou, která vlastně zvyšuje záření vzorku,“ popsala Novotná problémy, s nimiž se během ověřování vědci potýkali. Kvůli zpřesňování měření prý někteří v laboratoři zůstávali i přes noc, nakonec ale vybrali jeden přístroj nejvhodnější pro měření metanolu přes láhev. Spolu s výrobcem těchto přístrojů by postupně chtěli dospět k takovému zjednodušení, aby mohli přístroje používat i laikové.

Badatelky z VŠCHT nyní začaly spolupracovat s celně-technickými laboratořemi, kterým pomáhají se zaváděním metody při měření ve velkém. VŠCHT také obnovila testování alkoholu pro veřejnost zdarma. Podle mluvčí školy Ivany Pickové se počet prověřených vzorků zatím blíží tisícovce, vysokou koncentraci metanolu prý ale zjistili jen v zanedbatelném množství z nich.