Zeman nebude vetovat protikuřácký zákon. Výměna ministrů byla podle něj hloupost

Prezident Miloš Zeman by považoval za rozumné zakázat kouření tam, kde je s kuřákem v těsném prostoru dítě, tedy například v automobilu. Výměnu ministrů 11 měsíců před volbami považuje za hloupost.

Miloš Zeman v rádiu Frekvence 1 zopakoval, že protikuřácký zákon, který tento týden schválila sněmovna, nebude vetovat, protože by byl ve střetu zájmu. Považuje ho ale za nesmyslný.

„Považoval bych za docela rozumné zakázat kouřit tam, kde je s vámi v těsném prostoru dítě,“ řekl prezident. Dítě v uzavřeném prostoru, jako je třeba automobil, podle něj kouřem nesporně trpí.

K zákonu, který zakazuje prodej ve větších obchodech během sedmi státních svátků, Zeman řekl, že při jeho podpisu váhal. Rozhodl se ho nakonec podepsat mimo jiné proto, že nemá supermarkety rád kvůli jejich vysoké ziskové marži.

Prezident se také vyjádřil k obměně sociálnědemokratických ministrů. Vyměnit dva členy vládního týmu necelý rok před volbami označil prezident za hloupost. Odvolání ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka přišlo Zemanovi líto, naopak ocenil odchod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Premiéra pochválím, až bude za co, podotkl Zeman

Prezident se opětovně zastal elektronické evidence tržeb (EET). „Ty hospody, které zavírají, možná čest výjimkám, zavírají proto, že mají černé tržby a jejich majitelé se obávají, že se jim na to po zavedení EET přijde,“ řekl.

K námitce premiéra Bohuslava Sobotky, že je prezident vůči ministrovi financí Andreji Babišovi nekritický, Zeman uvedl, že chválí každého ministra za konkrétní výsledky práce.

„Já velmi rád pochválím pana premiéra, až bude za co,“ podotkl. Se Sobotkou souhlasí v tom, že si pochvalu zaslouží ministři, kteří se zasadili o úspěšné vyčerpání evropských fondů, včetně ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové.