Koho volit? Pomůže internetová Volební kalkulačka

Praha - Občanské sdružení KohoVolit.eu dnes představí Volební kalkulačku pro senátní a krajské volby. Nástroj umístěný na internetu umožní lidem zjistit, které strany a kandidáti nejvíce vyhovují jejich názorům na klíčové problémy Česka nebo krajů, informoval Pavel Šíma ze sdružení KohoVolit.eu.

Pro návštěvníky webu bude připraven test obsahující sadu otázek. „Volební test napoví, koho zvolit z dostupných kandidátů, stran a kandidátek,“ vysvětlil Šíma. Kalkulačka rozhoduje na základě shody mezi názory stran, kandidátů a preferencemi voličů.

V případě senátních voleb se testové otázky týkají například uzákonění celostátního referenda po nasbírání dostatečného počtu podpisů občanů, daňové progrese, majetkového vyrovnání s církvemi nebo zákazu kouření v restauracích.

Pro každý region jiná témata

Otázky v krajských volbách se liší podle regionů. V Ústeckém kraji se například týkají prolomení limitů těžby hnědého uhlí, splavnění Labe či slučování středních škol. Oproti tomu v Jihočeském kraji se kalkulačka zaměřuje na modernizaci českobudějovického letiště, rozšíření Jaderné elektrárny Temelín a splavnění Vltavy.

Sdružení KohoVolit.eu provozuje několik internetových stránek, které se týkají politiky a občanské společnosti. Na serveru NapišteJim.cz mohou lidé adresovat zprávu svým politikům a zastupitelům. Občanské sdružení také vyhodnocuje, jak často politici na dotazy odpovídají. Spravuje i web BudováníStátu.cz, kde mohou návštěvníci zjistit, jak stát hospodaří s jejich daněmi.