Záznam komunikace bodyguardů může být podvrh, oficiálně neexistuje

Praha – Záznam komunikace prezidentských bodyguardů z pátečního útoku na Václava Klause může být podvrh. Slovy své mluvčí Radky Sandorové to sdělila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Navíc náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel v Interview ČT24 řekl, že oficiální záznam vůbec neexistuje. Přepis rozhovorů, jejž zveřejnila TV Nova, ukazuje prezidentovu osobní stráž v nelichotivém světle překvapení z útoku kuličkovou pistolí – namísto jeho předvídání.

Podle vyjádření mluvčí GIBS Radky Sandorové mohlo jít o snahu policejní bodyguardy poškodit či záměrně ovlivnit trestní řízení. Přepis údajných hovorů policistů zveřejnila v neděli televize Nova. 

„Dosavadním šetřením příslušníků Generální inspekce bezpečnostních sborů se do současné doby nepodařilo prokázat, že by se jednalo o skutečnou komunikaci mezi příslušníky ochrany prezidenta republiky,“ uvedla Sandorová. GIBS podle ní hodnověrnost přepisu nadále prověřuje.

Kužel: Záznam oficiálně neexistuje

Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela navíc oficiální záznam vůbec neexistuje. „Oficiální záznam neexistuje, nebyl technicky vyroben,“ sdělil dnes náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel České televizi. „Mají (prezidentovi bodyguardi) úzký okruh spojení jenom mezi sebou. Tento okruh není na veřejných kanálech, kde by ho mohli slyšet jiní policisté nebo operační středisko třeba v Libereckém kraji,“ vysvětlil.

Zaznamenat komunikaci mezi prezidentovou ochrankou prý nicméně jde, když technické zařízení umožňuje zachytit hovor mezi vysílačkami a nahrát jej. Ochrana prezidenta je totiž vysoce sofistikovaná záležitost a hodně utajená.

O čem se na záznamu Novy mluví?

Prezidentova ochranka podle přepisu její komunikace útočícího mladíka v maskáčích sice zpozorovala, vlastní atak kuličkovou pistolí ale vůbec nepostřehla. Viděla sice, že má zbraň („Pravá 3, maskáčová bunda, metr osmdesát, tmavé vlasy – má zbraň!!“), nestihla ale zareagovat ani v okamžiku, kdy se útočník vzdaloval.

O větší pohotovosti médií než prezidentské ochranky svědčí i dialog: „Něco se určitě stalo, sleduj novináře! - Najděte ho – výstřel nebyl slyšet, ale zbraň to byla.“ Velitel zásahu se ostatně celou dobu víc zajímal o média než o útočníka, velel mj. k jejich hlídání – to ve chvíli, kdy s mladíkem Pavlem Vondroušem mluvila a kdy stále nebyl prezidentskou ochrankou zadržen.

Policejní prezident Martin Červíček chtěl mít do dneška jasno o tom, jak přesně zásah prezidentovy ochranky vypadal. Speciální skupina už mu předala podrobnou zprávu. „Pochybnosti byly zjištěny v celkové reakci policistů na vzniklou situaci, a proto byla přijata následující opatření. Změnili jsme částečně taktiku při ochraně bezpečnosti pana prezidenta, budeme mít výcvik ochranné služby a změníme některé vnitřní předpisy, které upravují konkrétní činnost policistů z ochranné služby. To jsou primární opatření, která jsou už realizovaná,“ řekl Červíček České televizi.

Dodal, že následně uložil svému náměstkovi zpracovat novou koncepci ochranné služby Policie ČR, na základě které zváží další systémové změny.

Nova má hovory za reálné

Nova podle své mluvčí Marie Fianové nadále považuje hovory za reálné. „Výsledek dosavadního šetření GIBS neprokázal nedůvěryhodnost námi zveřejněného záznamu komunikace.“

Co se stalo: Šestadvacetiletý Pavel Vondrouš v pátek v Chrastavě na Liberecku z bezprostřední blízkosti na Klause několikrát vypálil z plastové pistole na airsoft. K prezidentovi přistoupil v davu při slavnostním otevření mostu v Chrastavě. Policie muže obvinila z výtržnictví. Ochranka na útok nezareagovala, kvůli incidentu pak rezignoval na svou funkci ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka. Také prací bodyguardů se nyní zabývá inspekce. Jeden z osobních strážců byl podle Kužela dočasně přeřazen na jinou práci.